lauantai 28. marraskuuta 2020

Aika kohdata oma itsensä

 Kiitos kommenteista edelliseen postaukseen, varmasti tulemme pyörimään yksinäisyyden aalloilla täälläkin blogimaailmassa useamman kerran.

Olen muutamaan otteeseen vuoden 2018 elokuun jälkeen uskaltanut tänne sanoa sen mikä on totta: olen velkaantunut uudestaan. Ja kuin jojolaihduttaja: ryminällä tuli taas enemmän takkiin kuin oli aikaisemmin tullut.

Huhtikuun jälkeen en ole lisävelkaantununt. Mutta se mitä tapahtui ennen huhtikuuta on karseaa. Ja minun on aika kohdata ne. Ne on hävettäviä asioita, kuten lihomisenikin, MITEN MINÄ JOKA TIEDÄN VOIN EPÄONNISTUA NÄIN SURKEASTI? 

En elä kuten arvoillani kuuluisi. Huhtikuun jälkeen maksuvälineenä ei ole ollut luottokortti. Ommistan kolme luottokorttia: Bank Norwegianin, OP:n ja S-pankin. Huomasin olevani elokuussa jotenkin ohuella jäällä kun hain S-Pankin luottokortin, jotta minulla olisi rahaa. 

Olin vaipumassa uudestaan tuhlaamisen pumpuliin. Silloin pysähdyin ihmettelemään mihin kaikki rahat ovat kadonneet. Ja tajusin, ettei ongelma ollut se, että rahaa olisi liian vähän, vaan että käytän sitä kuin tienaisin 10-kertaa sen mitä itse nyt tienaan.

Olen hyvä tekemään budjetteja ja suunnittelemaan. Mutta en oikeastaan ole elänyt sitä minun todellisuutta. Aloin käyttämään rahanseurannan sovellusta; mitä moni pankki tekee jo itsestään. Aluksi ajattelin, että se on vaikeaa ja vaivalloista. Sitten ymmärsin että vaikeus tulee siitä kun sovellukseen laittaa kaiken mitä haluan ostaa. Ja esim. nyt näen heti, että montako % tässä kuussa olen käyttänyt ruokaan. 

En aloittanut käyttämään S-Pankin luottokorttia. Enkä OP:n. Aloin katsoa mitä laskuja minulla on: ja OP:n kulutusluotto, Bank Norwegianin lasku, ja yhdistelmälaina, jonka olin ottanut vuotta aiemmin-> näistä tuli 450 euron lasku, plus opintolainan lyhennys. Käytin kuussa yli 600 euroa velkojen lyhennykseen VAIKKA oikeasti velkanihan eivät lyhentyneet niin paljon kiitos korkojen. 

Hain yhdistelmälainan ResursBankilta. Yhdistin nämä lainat, lyhennys on nyt 202 e/kk plus opintolainan lyhennys 236. Nyt hain opintolainan lyhennystä, jotta voin luoda itselleni puskurin. Ja maksaa ResursBankia nopeammin pois.

Ensi vuodelle uuden vuoden lupaukset on pelkkää talouteen liittyvää. Niskalenkki on aika tehdä. Olen hämmästynyt, että aimmin Prismaan meni helpolla 100 euroa kerralla ja nyt pääsen ulos kaupasta 30 euron ostoksilla. Vaikka 100 oli tarkoitettu viikon ostoksille, unohdin silti aina jotain ja palasin kauppaan ostamaan ja jotain helposti meni pari- kolmekymppiä tuohon päälle. 

Sen sijaan, että ruokaan menisi lähes 1200 euroa kuussa nyt siihen menee alle 500 lounaskortti mukaan lukien. Ensi vuonna tavoite on 400 euroa lounaskortti mukaan lukien. 

ELI: 

Aletaan käydä läpi kaikki se mitä elokuun-huhtikuun 2020 välillä tapahtui. Tehdään järkevät suunnitelmat ensivuodelle. Puskuri on kaiken a ja o. Se on kaikista tärkein. Ja se etten lisävelkaannu. 

Ei kohti ääretöntä ja sen yli. Vaan kohti arkipäivää ja siitä selviämistä.

6 kommenttia:

  1. Hyvä! Minusta olet aito ja inhimillinen ihminen, sillä todellisuudessa kaikki joskus onnistuvat ja sitten epäonnistuvat, mutta näistä ei vaan puhuta. Jos vuoden 2020 finanssiasioidesi läpikäynti auttaa sinua, niin tee se! Omista raha-asioistasi puhuminen voi olla myös myös muille hyödyksi, kuten talousblogeja lukevana tiedätkin. On hyvä puhua ja pohtia rahasta ja taloudenpidosta. Kiva kun olet taas linjoilla!

    VastaaPoista
  2. Laskeskelin juuri, että oma velkasaldo on noin 23 000 euroa. Se sisältää vähän kaiken näköistä. Olen jo toukokuusta asti maksanut eri velkoja 500 euron kuukausi tahtiin takaisin ja jotenkin vain kaiken näköistä ilmaantuu.
    Vähän on puolen vuoden jälkeen turnausväsymystä. Edessä olisi noin neljän vuoden ajan 500 euroa kuussa, niin tuo olisi suoritettua.
    Ehkä tämä taas tästä ja paljon tsemppiä sinne!
    t. Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kovalta hommalta! Tsemppiä, kerro jos tarviit motivaatiobuustausta!

      Poista
  3. Minä innostuin lukeamaan tavoitteideni tueksi kirjoja.
    Tai kuuntelemaan oikeastaan.

    Suosittelen tuohon matkalle tueksi ainakin seuraavia kirjoja - vaikkei ne suoraan olekaan talouteen liittyviä :

    Joe Dispenza : Luo itsesi uudelleen
    (Tämä kirja saattaa riittää siihen, että ymmärrät mitä mekanismeja meidän mielessä on ja miten ne toimii ja miten ne saa purettua pois - ja päästä tilanteeseen, jossa luot itse uuden tulevaisuuden)

    Jordan P. Peterson 12 elämänohjetta : Käsikirja kaaosta vastaan
    ( Hyvin perusteellinen kirja - ja kirjoittaja on kokenut monenlaista)

    Meidän aikaamme ja sukupolvikokemusta selittää tosi hyvin kirja "Korkeintaan vähän väsynyt", jonka kirjoittaja on Eeva Kolu

    Nämä olen itse viimeaikoina lukenut ja kokenut auttavan omalla matkalla selättämään pahinta vastustajaani - eli omaa itseäni.


    Petersonin kirjassa puhutaan mm siitä, että miksi me emme tee asioita jotka tiedämme olevan meille tarpeellisia ja hyväksi.
    Ja samaan aikaan, kun olemme valmiita auttamaan meidän vastuulla olevia ihmisiä tekemään asioita omaksi hyväkseen (esim hoidamme lemmikkejä ja lapsia ja huolehdimme heidän lääkkeistä, hoivasta, harrastuksista ja muusta tulevaisuutta auttavasta ja tärkeästä) niin samaan aikaan käskytämme vaan itseä tekemään parannus ja sitten emme vaan tee sitä - vaan mielummin tässä hetkessä kivoja asioita syömistä/shoppailua.

    Ollaan tyranni pomo itselle ja samalla kapinoiva teini tai työntekijä, joka vaan vastustaa moista tyrannimaista käytöstä.

    Oma kokemukseni on, että joskus tavoitteeseen pääsee paremmin , kun kohdistaa katseen sinne tavoitteeseen mitä kaikilla toimilla tavoittelee eikä niinkään katso niitä askelia.
    Ja sitten palkitsee itseään joka onnistumisesta :)

    Tsemppiä tulevalle vuodella.
    Ja tosiaan - me ollaan niin inhimillisiä kaikki.

    Itse painin taas kerran väsymyksen, maanisen karkinsyönnin ja sen myötä lihomisen ja muiden ikävien sokerin aiheuttamien vaivojen kanssa.
    En ole muistanut huolehtia itsestä ja rajoistani ja kun niistä ei pidä huolta ja uupuu, niin hohhoi. Menee kaikki ilo elämästä.

    Tsemppiä meille kaikille tähän pimeään loppuvuoteen ja jatketaan etsimistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuulostaa hyvältä. Otan lukulistalle! Mä niin allekirjoitan tuon syömisen ja painon nousun. Mulla on tullut painoa 12 kiloa vuoden takaiseen.

      Poista