tiistai 23. toukokuuta 2017

Tavoitteet uusiksi

Olen pyörittänyt, pohtinut, siivonnut, miettinyt ja siivonnut lisää. Olen pohtinut tavoitteitani. Mitä haluan tehdä isona. Olen 29-vuotias. Vasta ammattiin valmistunut. Hoitajan raakile. Ikuinen opiskelija. Eilen uskalsin myöntää itselleni mitä aion tehdä ja miten aion sen saavuttaa. Olen lukenut Erik Bertrand Larssenin kirjaa "Helvetinviikko" ja se avasi mielenpäällä olevia asioita itselleni. (Suosittelen vaikken näistä henkisen valmennuksen opuksista muutoin välitä -nyt luen hänen teostaan Paras, joka ilmeisesti olisi pitänyt lukea ensin.)

Aion hakea lääkikseen ensi toukokuussa. Minun piti hakea jo tämän vuoden toukokuussa mutta raha-asiat ahdistivat niin paljon, että päätin valmistua ja mennä töihin ensin. Ja minähän menin. Velkani ahdistivat minua. Aioin maksaa ne pois ja sitten miettiä elämää uusiksi. Paha vain, että töissäni on entinen matemaatikko/fyysikko, joka mainitsi, että todellisen laskurutiinin saavuttamiseen menee vuosi. Ellei jopa toinenkin. Vaikka oppisi fysiikkaa niin laskurutiini ja nopeus vaativat aikaa. Ja sitä on lääkiksen kokeessa vähän.

Se herätti minut. Olin ajatellut, että voisin miettiä hakua joulun aikoihin ja päättää sitten. Tajusin, että se olisi liian myöhään. Päätös olisi tehtävä nyt. Ensin olisi mietittävä aikaa, paljon sitä tarvitsisi. Aloittaessani työt minulla oli keskimäärin kolme iltavuoroa viikossa. Silloin noina aamuina olisin pystynyt lukemaan pääsykokeisiin. Aamuvuoroviikot tuovat haasteen sillä itse haen ja vien lapsen päiväkotiin. Päätin, että kun työsopimukseni elokuussa loppuu aion hakea jatkoa 75% sopimuksella. Tekisin 75% vuoden loppuun, jonka jälkeen siirtyisiin 50%. Pitäisin kesälomani (jotka kertyvät täysinä) ennen koetta ja kesän tekisin 50% jotta lapseni saisi olla 2,5 kuukautta lähes kokonaan lomalla.

Mutta eihän ketään tällaiset arkiset asiat kiinnosta vaan oravannahkat! Näitä olenkin pyörittnyt sen verta paljon, että kelan asumistukilaskurin käyttö taitaa perustua vain minun käyttööni kuten myös verolaskurin!

Ruplat as it is:
75% budjetti tulot:
0,75x2498= 1873,5 euroa.
Vero.fi esittää, että vuositulojeni tippuessa 23000 eurosta 21000 euroon käytännössä minun veroprosenttini olisi 8,5 + ne muut verohössötykset 7,75% eli 1873,5x0,8375= 1569,056

Kela esittää asumistueksi näillä tuloilla 275,58

Ja ne perinteiset: 155,50 sekä 143 euroa.

Yhteensä tulot: 2143,13625

Vuokran jälkeen jäisi 1523,13625

50% budjetti tulot:
0,5x2498= 1249. Tämän vuoden verotuksella verotusprosentiksi tulisi 4,5% plus se 7,75% muut osio. Käteen jäisi: 1249x0,88=1099,12

Kela: 485,25
Perinteiset 155,5 ja 143

50% työosuudella tulot: 1882,87

Ja vuokran jälkeen: 1262,87

Nyt tietenkin täytyy sanoa se tärkein asia ääneen:

1) keskitän nämä täyden palkan kuukaudet täysin siihen luottokorttiin, jossa on 10% korkoa ja melkein 4000 euroa velkaa. Se on maksettava pois. Sen korot on maksimaaliset.

2) Loput velat pystyn maksamaan 1500 euron käteen jäävästä osuudesta vielä ihan kivasti (esim 700 euron kuukausitahtia) ja kasvattamaan ennen vuoden vaihdetta jo puskuria.

3) elän kuvitelmassa, että 1262 euroa jäädessä käteen pystyn silti saavuttamaan 300-500 euron kuukausisäästötavoitteeni, jotta voin kerryttää korkoa korolle ilmiötäni, tai aspia.

Ainoa mikä pelottaa on se, että ensi kertaa aikuisiälläni syyskuusta alkaen minulla ei ole 2,6 euron lounasta. Tämä tarkoittaa siirtymistä #fitness-elämäntyyliin ja omiin eväisiin rasioissa kirjastossa lukupäivinä.

Aion nyt hakea kerralla ja kunnolla. Jos en pääse palaan täysiaikaisesti töihin ensi syksynä. Jos pääsen sisään aion yrittää jatkaa 50% työsopparilla opiskelujen ajan kunnes saan tehdä oikeita lääkärin töitä.

Ensin viikolla alkaakin jo tutustuminen fysiikan saloihin ja 20 laskun viikkotavoite! Valmennuskursseista yms en osaa vielä sanoa, materiaaleja minulla on hyvin kotona ainakin syksyn ajaksi.

7 kommenttia:

  1. Hyvä suunnitelma. Koskaan ei ole liian myöhäistä kouluttautua uudelleen.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavaa. Tuosta "Jos pääsen sisään aion yrittää jatkaa 50% työsopparilla opiskelujen ajan kunnes saan tehdä oikeita lääkärin töitä." varoituksen sana; lääkäriopiskelijoiden opiskelutahti voi olla aika kova, jolloin ei ihan aikaa ja jaksamista 50 % työtunteihin jää. Mutta yrittää toki voi, tai sitten tehdä töitä vaikka 20 %. Hurjasti tsemppiä pääsykokeisiin, hyvä että olet tosi ajoissa liikkeellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon seuraillut lääkislaisten blogeja ja nykyisillä säästökuureilla yliopisto pitää pakolliset luennot minimissä ja jättää opiskelijalle vastuun oppimisesta. 50% sopimuksella minulla on keskimäärin 2-3 vuoroa viikossa. Esim. Koulus 8-15 ja töitä 1545-23. Koulua ei näiden lähteiden mukaan ole arkisin joka päivä eli voi hyvin tehdä sen toisen arkivuoron ns. Itseopiskelupäivänä. Se meneekö kaiken oppimiseen 27 tuntia vai 6 tuntia on aiheesta ja opiskelutekniikasta kiinni :)

      Poista
  3. Oho, tsemppiä paljon tavoitteesi saavuttamiselle! Opiskelu kannattaa aina ja jos vain sisälle pääsee niin vaikein hommahan on jo takana, ja edessä antoisaa opiskelua ja vieläkin antoisampaa tulopuolta jatkossa. Blogisi pisti silmään samaistettavuudellaan, koska olen itse samanikäinen hoitaja myös, joka laskeskelee pennosiaan ja haaveilee paremmista ajoista. Hoitoala on nyt sellaisessa turbulenssissa, että säästäminen tai uuden uran suunnittelu on hyvin fiksua, sillä mikään ei ole enää varmaa ja hoitajia ajetaan aika ahtaalle...
    Osa-aikatyösuunnitemista sen verran, että itse teen nelipäiväistä viikkoa ja tulopuoli asettuu noiden kahden laskeskelemasi vaihtoehdon välille, ja olen kokenut rahojen riittävän ihan hyvin, eli uskoisin niin käyvän myös sinun tapauksessasi. Eihän se muuta vaadi kuin että katsoo tarkemmin menojensa perään, ja sitä sinä jo teetkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Onkohan se niin, että oikeasti sitä on 78% työsoppari ja sitä myöten palkkakin eri kuin mitä ehdotin?

      Poista
  4. Vasta tutustun blogiisi. Meinasin jo yhteen toiseen postaukseen kommentoida, mutta tämä fysiikka-asia vasta kunnolla avasi kielenkannat. Voi, kun itsekin onnistuisin nyt kesän aikana rakentamaan kunnon laskurutiinin! Nimittäin itse sentään opiskelen sitä fysiikkaa pääaineena yliopistossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se alkaa ilmeisesti ekasta laskusta! Aiotko myös hakea lääkikseen vai fysiikan laitoksella oleili on se sinun juttu?

      Poista