sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Uudenlainen budjetti

Tere! Eilen oli työporukan laivareissu ja päivä Tallinnassa ja nyt on hyvä päivä miettiä taas rahaa sillä olen aloittanut uudenlaisen kulunseurannan. Ensimmäinen ongelmanihan oli, että olen myös sarjavelkaantuja kuten Nuukis keksi Anni Rahapalleroisen blogissa. Käytännössä siis maksan aina hirveän määrän velkaa pois ja sen jälkeen jätän itselleni miniminiminiminiminiminibudjetin ja kuvittelen ettei elämässä kuluteta rahaa. Oikeassa elämässähän joutuu ostamaan lapselle kumisaappaat uusien tilalle, toppapuvun, itselle talvikengät ja ah joulukin tulee ja jouluun on ihana valmistautua.

Tässä kuussa sitten tein niin että latasin kännykkäni yhdelle näytölle muistion ja siihen täytän budjettiani siitä miten kulutan rahaa. Jotenkin excelit yms olen kokenut vaikeiksi. Latasin itselleni siis 600 euron puskurin eli ideana on, että ennen ensi kuun palkkapäivää en joutuisi höyläämään luottokorttiani, vaan kaikki menot tapahtuisivat pankkitilin kautta. Haluan nähdä minkä verran rahaa liikkuu ja minkälaisia ostoksia teen.

Huomionarvoista on tehdä seuraavat seikat:

1) kaikkeen jouluun liittyvään on säästetty joka kuukausi 40 e. Eli joululahjat ja joulumenot on budjetoitu. SIIS näihin on tiedetty menevän rahaa.

                      -> intouduin tonttuovesta! Tämä oli uusi tuttavuus, ja laitoin heti faceen kyselyä minkälainen ja mistä kannattaisi hankkia. Kumma kyllä my sister from another mother Femmadonna osasi auttaa minua minkähiintaisia ja mistä saa halvimman ja oikein kivannäköisen! Hänen neuvojensa mukaan suunnistimme siis kauppaan. Tähän tonttuoveen aion lisätä tarinan ja materiaalia, ja lapseni saa yllätyksiä pitkin joulunodotusta.

                   -> Tallinnassa meinasin saada pienen joulutonttumanian ja ostaa kaikki joulukoristeet mitä yhdestä Rimistä löytyi. Lopputulema: ostin 10 eurolla kaksi joulukoristetta, lautasliinoja jouluun ja suklaayllätyksen lapselleni. Haluan kerryttää joulukuuseemme joka vuosi jonkun ihanan koristeen nytten kun päätimme tehdä siitä frozen teemaisen. Eli valkoinen kuusi ja siniset koristeet.

2) Kaikkea ei tarvitse ostaa kerralla. On hyvä selvittää saako jonkun tuotteen nettikaupasta alesta. Jos ostos tehdään koti-Suomesta, sitä ei osteta samana päivänä vaan hyvin nukutun yön jälkeen. Tämä on toiminut.

3) Jos 600 euron puskuri menee nollille ENNEN kuun loppua minun täytyy miettiä mikä ihme minua vaivaa.

4) Olen maksanut kaikki laskut heti kun ne on tulleet. Eli lasku ja maksuun.Verkkopankki on paras.

5) Säästöistä voi myös käyttää itsensä hemmotteluun. Tallinnassa menin minibudjetilla ja ainoa iso ostokseni oli 25 euron pupulaukku lapselleni jouluyllätyksenä. Itselle en löytänyt mitään. Äidille ostimme veljeni kanssa puoliksi kaksi viskipulloa synttärilahjaksi ensi viikon synttäreille. Lahjan lisäksi äidin synttäreihin kuuluu ravintolaillallinen. Siihen menee about 40 euroa. Ajattelin yrittää myydä sen verran tavaraa ennen tiistaita :D

6) Olen käynyt läpi kolme laatikollista tavaraa varastostani.

7) Lego-joulukylä alkaa näyttää hyvältä! Sovimme lapseni kanssa että siivoamme joka ilta kodin tiptop ja heräämme jouluun saakka puhtaasta kodista joka aamu. Toivon, että jouluun mennessä tästä tulee tapa ja me ei koskaan enää sotketa kotiamme.

JOULU TULEE OLETKO VALMIS?!

PS. en velkaantunut tänäänkään.

14 kommenttia:

 1. Oho, kiitos maininnasta! Nyt kun ajattelee, niin tosiaan sulla taitaa olla paljon samankaltaisuuksia Anni Rahapalleroisen tilanteen kanssa - vertaistuessa on aina voimaa. Toivottavasti keksitte keinoja, jotka toimisi sitten molempien talouden tasapainotukseen :)

  Isot pisteet sulle siitä, että olet varautunut jouluun pitkin vuotta!!! Itsellä ei todellakaan ole noin hyvä tilanne, mutta onneksi kahden aikuisen joulu on myös aika paljon minimalistisempi kuin lapsellinen joulu, vaikka saa siihenkin rahaa palamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No rahaa menee kuuseen, oikeaan kuuseen ja ruokaan. Katsotaan paljon on loppusumma🎅🎅🎅

   Poista
 2. Tuo sun jouluun varautuminen on kyllä aivan kahdehdittavaa. Määki haluun! Eli ens vuonna alkaa joulusäästäminen täälläkin. Aina siihen menee yllättävän paljon rahaa vaikka pyrin minimoimaan lahjojen määrän ja olen koko joulun pyhät töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon laittanut 40 e kk säästöön ja samoin äiti. Sitten ei tuu joulustressiä

   Poista
 3. ”jätän itselleni miniminiminiminiminiminibudjetin ja kuvittelen ettei elämässä kuluteta rahaa.” Mulla käy just kans noin ja sitten ottaa pannuun kun ei rahat riittäneetkään!

  VastaaPoista
 4. Mitä jos avaisit parit tilit, nimeäisit ne vaikka esim vakuutukset, synttärit/juhlat, lapsen vaatteet ja siirtäisit joka kuukausi tietyn summan, kuten varaudut jouluunkin. Ei tarvitse miettiä onko tilillä rahaa, kun pitää ostaa isompia kenkiä ja haalareita jne. Eikä tarvitsisi käyttää luottokorttia, kun on säästetty etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sen takia mulla on se puskuri nyt mistä nostetaan rahaa näihin. Yhtään enempää en tilejä tarvitse :)

   Poista
 5. Muhun pätee kohdat 2) mietin ostokset yön yli ja 4) maksan laskut heti pois. Toimii mulla! Jouluun en ole vielä mitenkään varautunut, mutta koitan keksiä muutamia luovia lahjoja (kirjoitan vaikka kirjeen, jos ei muuta) ja välttää materiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään ostaa järkeviä lahjoja. Ja toivottuja. Esim. Lapselleni stiga. Sitten ei tarciikaan paljoa muuta

   Poista
 6. Hehee! Femmis tietää nykyään ihmeen paljon kaikkea lapsiin liittyvää. Kiitos elämääni astuvien pikkutyyppien.
  Joulu on tässäkin osoitteessa tänä vuonna tulossa ihan eri sfääreissä kuin ennen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuset lisää jouluun ihan oman kerroksen lunta ja taikuutta!

   Poista
 7. Niin! Ja mäkin opettelen nyt (edelleen) jättämään elämiseen sen verran fyrkkaa, ettei sarjavelkaantumista enää ikinä tapahdu.
  Sillai täälläkin alunperin velkaannuttiin pahasti.

  VastaaPoista