tiistai 20. helmikuuta 2018

Tavoitteet uusiksi

Heissulivei poppoo!

Minulle oltiinkin maksettu liian vähän lisiä, joten tililleni paukahtaa 95 euroa torstaina mutta tästä 73,50 käytän makuuhuoneen mattoon. Löysin hyvän ja silmääni miellyttävän joten pistin tilaukseen sen suurempaa miettimättä (mutta huom. ei lisäluottoa). Ja jos joku kysyy eikö minulla ollut jo mattoja niin kävi ehkä niin, että nohevana pesin fuksianpunaisen maton (jonka myin pesun jälkeen) minun kahden muun maton (kattokaa kuinka puudeli säästää) ja tuota... niistä matoista tuli myös fuksian punaisia. Tai niistä valkoisista osista. HUPSIS.

Olen nyt päässyt sisälle ajatuksenjuoksuuni. Maksutili ja säästötili ovat järisyttävän hyvä systeemi. Tavoitteena on maksaa velat kyllä mutta nyt ei mennä perse edellä puuhun hippulat vinkuen vaan keskitytään järkevään tallouteen. Vähän niinkuin unohdetaan ne kaalisoppadieetit ja aloitetaan hidas mutta maltillinen elämäntapamuutos.

Käytännössä: haluan laittaa jokaisesta summasta, joka tulee minun tilille 60% maksutilille. Loput jää käyttötilille. Nyt alan perkaamaan mihin sitä rahaa menee, ja kuinka paljon sitä menee hukkaan. Mihin se vuotaa. Eli vajaa vuosi sitten suunnitelmani oli tämä: palkkapäivänä maksan kaikki laskut ja laitan lähes tonnin luotonmaksuun, jolloin tililleni jää hiluja, ja joudun venyttämään penniä että saan ruokarahaa, tai rahaa tililleni yleensä. Lopputulos: tein lisää luottoa jatkuvasti, koska tililläni ei koskaan ollut rahaa kun akuutisti "tarvitsin jotain" (nämä on niitä surullisen kuuluisia meikkijuttuja esimerkiksi). Sain velat aina kuitattua, mutta elin edelleen aina elettyä elämää. MAJOR PROBLEM.

Tavoite on olla tässä tilassa: Säästössä olisi hyvä olla 500 e. Säästöistä maksetaan siis lomamatkat ja joulujutut. Kyse on tämän vuoden säästöistä. Maksutilillä olisi hyvä olla yhden kuukauden menojen verran kerrytettynä. Eli noin 1200. Tätä yritän nyt selvittää, paljon oikeasti kulutan kuukaudessa ja tällainen tarkka rahanpito on auttanut ihan älyttömästi. Joudun aina tarkistamaan tililtäni onko siellä rahaa kun menen kauppaan. Esimerkiksi maanantaiaamuna päivittyi pankin saldo, eikä siellä todellakaan ollut 80e  ruokatilillä vaan 20 euroa :D

Ei lisälainaa, pieni venkslaus maksutilin ja ruokatilin välillä, kaikki hyvin. Kohta taas pääsee ihastelemaan palkkakuittia. Ensi kuussa ei tule puolivälissä lisiä, mikä on aina kamalaa. Ensi kuussa on myös visiteeraus kotiseudulle sekä osallistumienen Levillä tapahtuvaan talvikisaan. Tähän täytyy kaverin autosta (ottaako oman vai miehensä) budjetoida about 120-170 euroa bensoihin. Eväät kunniaan! Ruisleipää, omenoita ja karkkia pitkille automatkoille. Ja kahvia!

6 kommenttia:

 1. Olen myös todennut, että tarpeeksi väljä, mutta silti järkevä budjetti on paras ratkaisu. Homma lipsuu ainakin omalla kohdalla vahvasti jos budjetti on kiristetty liian tiukalle ja siihen tulee ylityksiä=epäonnistumisia jatkuvasti. Siinä kohtaa on kiusaus vaan heittää hanskat tiskiin ja antaa homman mennä ihan ranttaliksi. Se on kaikki tai ei mitään :D

  Tuo vertaus pussikeittodieettiin on aika osuva - tälläkin osa-alueella muutokset on parempi vähitellen iskostaa omaan arkeen ja tehdä kulutuskäyttäytyminen kestävälle pohjalle. Tilanne ei etene juuri mihinkään jos säästöpäissään lyö koko saldon velanlyhennykseen ja loppukuusta elvyttää talouden uudella velalla tai joutuu käyttämään koko puskurin ruokakauppaan.

  http://tuhlarisaastaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaistun tähän sinun kaikki tai ei mitään ajatteluun ihan täysillä. Mulla on aikoja kun en tee yhtään velkaa ja sit aikoha kun sen ensimmäisen ostoksen jälkeen on helppo ostaa mitä vaan sillä luottokortilla. Olen ollut kuivilla nyt ainakin yli kuukauden :D Eli en ole ostanut luottokortilla. Paitsi että yhden viaplay elokuvan maksoin -damn!

   Poista
 2. Tuo maksutili käyttötilin rinnalle kuulostaa hyvältä ajatukselta, täytyy itsekin laittaa kokeiluun. Toistaiseksi käytössä on 3 tiliä: käyttötili jolta menee laskut, säästötili sekä tili jonka kautta hoidan vuokralla olevan ensiasuntoni (kai sitä pitäisi sijoitusasunnoksi kutsua) rahaliikenteen eli vuokrat saapuu sinne, ja niistä maksan vastikkeet ja asuntolainan.

  VastaaPoista
 3. Mä arvioin aina kaikki menot vähän yläkanttiin (esim. arvioitu sähkölasku 30-35€ -> 40€ budjetissa). Sitä kautta jää joka kuukausi ikään kuin vahingossa vähän rahaa yli, jonka voi sitten säästää tai sijoittaa, tai sitten vastaavasti laittaa ylimääräisiin, odottamattomiin menoihin. Yleensä pidän vielä edellisen kuun ylijäämät yhden kuukauden lisää ettei sitten tule mitään ylläreitä missään vaiheessa. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sounds like a plan! Mulla on nyt sellainen epäselvä budjettihahmotelma, eli pidän maksutilillä ainakin 400 euroa, en ole laskenut riittääkö se xy ja z juttujen kuluihin. Budjettia pitää taas viilata!

   Poista