lauantai 27. elokuuta 2022

Klassikko: uusi budjetti

 Ja heti kärkeen sanon: paras budjetti ikinä!

Kahden viikon hiljaisuus selittyy sillä, että ei, en ole ollut tuhlaamassa. Olen ollut äärimmäisen kitsas jopa omaan makuuni vaan päätimme uuden kumppanin kanssa lyödä hynttyyt yhteen ja se onkin sitten tarkoittanut kahden kaupungin yhdistämistä yhdeksi kodiksi. Minun ja lapseni kodista tuli meidän koti. 

Käytännössä tämä tarkoitti hänen 160 cm sängyn siirtymistä meille, lapseni sai minun 120 cm. Tästä hän innoissaan. Työpöytä siirtyi myös. Oma makkari on nyt sellainen mancave, että huhhuh. Omia tavaroita ajattelin myydä, karsia isolla kädellä. Myin ikea-kassillisen lapseni vanhoja vaatteita (28e), lapseni sängyn (30e), nyt aion myydä hutiostoksena ostamani ikean puisen kuivaustelineen ja blenderin. Muutama huonekalu lähtee myös eteenpäin. Tavoitteenani on saada ainakin 100 e tuohta itselleni myyntituloista, jos saan peilistä 50 ja blenderistä 25 ja muistahuonekaluista 40 e, niin pääsen lähemmäs 200. 

Oletteko kokeilleet myydä tisessä mitään? Mulla on laaja joukko kenkiä (!!!) ja joitain mekkoja, joita ei viitsisi suoraan heittää uffiin mutta tuntuu että marketplacella ei nyt liiku mikään. 

Eli koska jaamme nyt taloutemme niin päätin ehdottaa seuraavaa ja se sai vihreää valoa. Siirräämme molemmat yhteiselle tilille kuukaudessa 1000 e. Tästä maksetaan vuokra, kaikki yhteiset laskut, ruokakustannukset ja toivottavasti jää vielä kerryttää puskuria. Sitten kun siellä on isompi puskuri, voimme laittaa sinne pienemmänkin summan. Ajattelin, että jos menojemme keskiarvo olisi jossain 1600 eurossa, saisimme kivan useamman tonnin puskurin alle vuodessa. 

Tästä hetkestä alkaen siis rahani budjetoidaan seuraavanlaisesti:

1000 e taloustili

1000 e velkojen lyhentämiseen

40 e säästöön

50 e ravintolat

200 e laskut

50 e bussilippu yms budjetti

80 e vaatebudjetti

30 e lahjabudjetti

100 e "viihde"budjetti

=2550 e

Tuloja minulla on noin 2600-2700 e/kk. Tässä kuussa tarkentuu paljon saan palkkaa "oikeasti" yleiskorotusten yms. jälkeen.

Puskurissa minulla on 2000, ja käyttötilillä 337,52. Saan 200 euron bonuksen (miinus verot) ja ajattelin, että kun käyttötililläni olisi 500 euron puskuri ja minulla on tuo 2000 euron puskuri niin lähtökohtaisesti aina kun saan lisää rahaa ja nämä ehdot täyttyvät niin se on ylimääräistä lainan lyhennystä. Jahka pääsen lähemmäs loppusuoraa velanmaksussani niin varmasti käytän puskuristani siihen enemmän rahaa mutta nyt se ei ole aiheellista. 2000 maaginen puskuri on tehnyt nimittäin itselleni sen, etten missään nimessä halua kajota siihen. 

Haaveilen siis: oma puskuri 2000, käyttötililläni 500 euron puskuri, yhteinen puskuri 4000 ja kulutusluototon elämä! Tähän saatan päästä jo about toukokuussa? 

Sen jälkeen alkaakin armoton ASP-säästäminen, sillä vuonna 2025 haluamme ostaa oman kodin! Jippijayjey!5 kommenttia:

 1. Meneekö oikeasti 80 euroa joka kuukausi vaatteisiin? Ymmärrän, että lasta täytyy varsinkin vaatettaa, kun tuppaavat kasvamaa, mutta kuulostaa aika isolta summalta silti.

  Mutta muuten. Haaveilet, että olisit kulutusluototon about toukokuussa. Ollaan sitten samassa veneessä. Itsellä kanssa kulutusluoton skalpeerauskuukaudet tässä menossa ja kulutusluotto tulee maksetuksi viimeistään toukokuussa. Se on sellainen fiksaation kohde ja mikäs sopii paremmin tälle asiaan jumittajalle kuin se, että joku muu tekee samassa tahdissa omasta lainasta velkaa. Toivottavasti sua kiinnostaa kirjoitella miten tuo velka lyhenee ja muutenkin miten uusi budjetti lähtee käyntiin, kun uusi onnellinen elämänvaihe alkoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarkoitus siis: "omasta lainasta selvää" ei velkaa... Aivojumit...

   Poista
  2. Ei mene oikeasti joka kuukausi vaatteisiin, tuon summan taisin luoda sinä kuukautena kun ensimmäistä kertaa sitä käytin. Sehän ei haittaa että menee sen alle, yritän pitää budjettiraamin minkä yli ei saa mennä.
   Kohta saa alkaa päivittää uusia tuhansia mitä on pystynyt maksamaan velkoja :)

   Poista
 2. Onnea uuteen budjettiin ja yhteistalouteen :)
  Budjetti vaikuttaa hyvältä. Ja budjetoimalla vähän ylimääräistä kategorioihin, säästyy yllätyksiltä tai saa rahaa kerättyä huomaamatta.
  Itse siirrän laskutilille joka kuukausi summan x, mutta jos käyttötilillä on rahaa, niin maksan laskut sieltä. Näin olen saanut laskutilille kerrytettyä vähän kuin vahingossa summan, jolla selviäisin seuraavan kahden vuoden normaaleista laskuista vaikka en siirtäisi sinne rahaa enää ollenkaan.

  VastaaPoista
 3. Ensi vuonna sama tavoite minulla, ei kulutusluottoja. Kaikki raha mikä tulee, on ”omaa”. Puhuitteko kumppanisi kanssa siitä että tavallaan maksaa enemmän kun maksaa puolet vuokrasta ja talousmenoista? Tarkoitan kun sinulla lapsi. Minulla myös sama tilanne tulossa, lapsia tosin kaksi ja en tiedä miten asian ottaisin puheeksi.

  VastaaPoista