torstai 4. elokuuta 2022

Järkytyksen huipentuma

 Päätin tällä viikolla tehdä jotain terapeuttista ja lukea koko blogini vuodesta 2018 - syystä, että halusin tietää miten onnistuin oikein maksamaan 8000 euroa velkaa ja miten onnistuin velkaantumaan uudestaan.

Olin aika järkyttynyt. Jokainen blogipostaus sisälsi melkein "oli pakko ostaa kun oli alessa" "4,5 euron latte on nykyään terapiaa" -meininkejä. MITÄ? Ostomania on todellisuutta, mutta miten ihmeessä olen pystynyt selittämään itselleni jäätävän rahankäytön. Mietin esim. hyödyllisiä asioita. Ymmärrän, että lapselle on ostettu lämpökerrasto. Olen samalla kerralla ostanut kuitenkin kaksi kerrastoa koska ale. Miksi? Aleja tulee aina joka vuosi lähes kuukausittain? 

Jos jotain hyvää koronan tulon jälkeen on tapahtunut niin ehdottomasti oma rauhoittumiseni. En enää ostele ja nukun ostospäätösten yli. Rahat on ensin säästettävä. 

Tällä hetkellä isoin syksyn tavoite on maksaa velkaa isolla ajatuksella pois. Järkevän budjetin luominen SEKÄ tarkka rahanseuranta sovelluksella on auttanut minua. Joka kuukausi katson miten paljon rahaa kuluu ja mihin. Jos tilillä on 600 euroa rahaa, ei se tunnu isolta summalta vaan äärimmäisen pieneltä. 

Keskivertobudjettini ISaveMoney-sovelluksessa näyttää tältä:

Säästöihin 10 e

Koirat 50 e

Äidin ja minun säästö 40e

Julkinen liikenne 50 e (nousee talvikaudella)

Hygienia 20 e (vähän epäselvä mitä kaikkea tähän laitan mutta esim. apteekkiostot ja meikit)

Lahjat 50 e (ei toteudu joka kuukausi)

Ravintolat ja kahvilat 70 e

Vaatteet 80 e

Laskut 300

Ruoka 400

Velat 500

Viihde 150 

Koti 870

Yhteensä 2590 e

Tuloja kuukaudessa about 2700. Jää siis noin 110 e pelivaraa tai lainanlyhennystä lisää. 

Nyt kun minulla on 2000 euron puskuri voisin haaveilla että pankkikorttitililläni olisi 500 euron puskuri, eli se ei menisi sen alle missään vaiheessa. Pienin askelin kohti sitä!

6 kommenttia:

 1. Hyvä, että olet terapeuttisesti lukenut tarinasi, vaikka se varmaan on myös ollut välillä tuskaista. Mun silmään toi sun budjetti näyttää hyvältä. Ollaan tuloissa suunnilleen samalla tasolla ja summat meillä on samansuuntaista, vaikka itse en ehkä ihan noin moneen kategoriaan jaksa jakaa. Itse ainakin tykkään just tällä lailla lokeroiduista rahoista. Näin rahat menee sinne minne pitää ja samalla sitten ei tule sitä maanista tarvetta lyhentää kaikkia velkoja pois niin nopeasti, että talous heittää häränpyllyä kahden kuukauden päästä tavoitteen saavuttamisesta. Itse siis tunnistan välillä tuon kiristävän pakkotarpeen velanmaksussa ja se johtaa vaan ja ainoastaan stressitason nousuun, ei nopeaan velanmaksuun.

  VastaaPoista
 2. Itseä jäi kiinnostamaan se, että lahjabudjetti on aika iso. Osteletko siis monellekin eri ihmiselle lahjoja?
  Ja toinen on se, että mitä sisältyy kohtaan Viihde 150€?

  Enkä todellakaan tarkoita, että kaikesta pitäisi säästää. Mutta mielestäni nuo olivat vaan aika isoja summia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista mihin perustin lahjabudjetin, mutta voisin tehdä katsannon alkuvuodesta mitä kaikkea sinne on mennyt. Viihde on siinä sovelluksessa sanalla entertainment, lisään sinne kaiken mikä ei sovi muihin budjetteihin ja joihin koen että niistä voisi säästää/eivät ole pakollisia. Myös niitä kuuluisia "et ole budjetointi normielämää" ostoksia menee sinne

   Poista
 3. Hygieniaan ja kosmetiikkaan varatut summat tuntuvat tosi pieniltä? On vaan jäänyt mieleen, kuinka aiemmin 50 e huulipunakin oli pakkohankinta, vaikka samaan aikaan olit korviasi myöten veloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nykyään ei tulisi pieneen mieleenkään ostaa 50 euron huulipunaa 😂 ostan halpismeikkejä. Tilaan äidin kanssa ripsivärit kikosta, meikkivoide it:ltä, kuluu noin 2-3 vuodessa, maksaa normihintaisena 39, ostan aina alennuksesta. Tokmannilla ihorasvat ja kulmaväri. Kulutus minimaalista 😂

   Poista
 4. No tää oli virkistävää lukea! Aika moni sulle taisi kommentoida aikoinaan, että ihan järjettömiä ostoksia ja järkyn paljon, kiva nähdä että maailmankatsomus voi muuttua näinkin paljon! Tsemppiä paljon, uskon että nyt oot aidosti hyvällä ja tasaisemmalla tiellä <3

  VastaaPoista