tiistai 9. elokuuta 2022

Vähän selvennystä budjettiin

Hei,

edellinen budjetin raaka esittely herätti hyviä kysymyksiä ja samoja mietteitä kuin mitä itse kävin läpi lukiessani blogiani läpi.

Ensinnäkin olen aina kuvitellut ostamalla saavuttavani jotain. Eli ostaessani silmälasinumeropari 8 kuvittelin että tästä se elämä alkaa, näillä laseilla pystyn asioihin x, y ja z.  Oikeasti? Haluaisin väittää, että viimeksi olen ostanut silmälasit vuonna 2020. Kaksi vuotta sitten. Mulla on varmaan valehtelematta 12 paria silmälaseja, joista viisiä käytän todella aktiivisesti. Yksin 2019-2020 ostin viidet lasit. MITÄ? SIIS MITÄ? Kaikkine alennuksineen kuulostaa silti paljolta rahalta. Ja jos oikein tarkasti lasken niin viidet lasit ja yhdet aurinkolasit. 

Lahjabudjetin suuruudesta kysyttiin, että ostanko paljon lahjoja. No en oikeastaan. Nyt jos katson minkä verran sinne on upotettuna rahaa niin tammikuussa 27,50, helmikuussa 48,51, maaliskussa 43,45, huhtikuussa 37,90, toukokuussa 38 euroa, kesäkuussa 78,92 euroa. ÖÖÖ? Palaan mieleeni, joka valehtelee, näköjään joka kuukausi on jotain kissanristiäisiä. Alkoi kiinnostaa tuo helmi- ja kesäkuu erityisesti joten otetaanko pieni syyni niihin tarkemmin.

Helmikuun summiksi olen syöttänyt: 5,69+14,47+3+5,2+4,5+15,65. Ja perkaus alkakoon! Ja perkaus loppukoon: en löydä enkä muista mitä ihmettä olen ostanut. MITÄ IHMETTÄ? Helmikuun ulkonasyömisbudjetti on ollut jäätävä melkein 200 euroa?! KAKSISATAA???

Kesäkuun summiksi olen syöttänyt: 18+3,12+29,90+13+14,90. Nyt sitten sama kaivuu pankkitiliotteelta: 29,90 euron saajaksi on merkitty oudosti ostoskeskus, jossa olen asioinut. Se on lapseni kummitädin syntymäpäivänä ostettu mutta äh, hän sai toukokuussa väitöstilaisuudessaan meiltä lahjan, joten epäilen että olisin ostanut uuden. Eikun se on uudelle kumppanille "lapseni ostama" lahja, samoin tuo 14,90. Tuo 13 euron oli kaverini kaksosille lahja kun menimme heille syömään, ja 18 euron lapseni ensimmäisen kouluvuoden päättymislahja. Aloinkin miettiä missä se nyt on. Täytyykin kysyä. 

Huuhhhuuh. Eli en käytä juuri ollenkaan onkin jos jonninmoista ostosta. Luoja. Eiköhän ole aika aloittaa viikottainen ostosten läpikäynti tästä viikosta alkaen. For real! 

Kysyttiin myös viihde-kategoriasta! Vuosien jälkeen olen oppinut, että pitää olla joku kategoria, joka sisältää kaiken sälän. Sovelluksessa tuo on tosiaan englannin termillä "entertainment" - jonka suomenkin viihteeksi, mikä antaa sille väärän vivahteen. Tämä budjettilokero sisältää siis kaiken, siis KAIKEN sellaisen, mikä on siinä kuussa sellaista, mikä ei kuulu muihin budjetteihin ja josta aina voisi tinkiä. Eli esim. käyn ostamassa pelkkiä irtokarkkeja ja menen leffaan. Tähän budjettiin menee. Samoin jos ostan esim. uuden lautapelin. 

Aloitankin uuden rahankulutusseurantasarjan: maanantai-torstai-akselin kulutusseurannan sekä perjantai-sunnuntai akselin kulutusseurannan. Kun näitä tänne avaa niin saa itsensä kyseenalaistamaan miten hyvin sitä on säästäväiseksi opetellut. 

Oman talouden perkaaminen on kyllä syvältä mutta pakkohan se on tehdä jos haluaa joskus päästä plussan puolelle!


2 kommenttia:

  1. Jään mielenkiinnolla seuraamaan 🙂 Vaikka itselläni onkin velkana vain asuntolaina, niin rahaa tuntuu toisinaan menevän liikaa kaikkeen ihmeelliseen. Kunnollisella seurannalla on helppo jälkikäteenkin tarkastella mitä ihmettä oikein tuli osteltua. Ja ainakin itsellä se seuranta on tärkein, koska siinä saa aina hyvän muistutuksen seuraavalle viikolle/kuukaudelle, että kukkaro kiinni 😅 T:se lahja- ja viihdebudjetista kysellyt

    VastaaPoista
  2. Tuo jälkikäteen ostosten perkaaminen on välillä melkoista salapoliisihommaa. Tiliotteella näkyy ihan ihme yrityksen nimi, josta ole koskaan kuullutkaan, ja ensimmäinen reaktio on, että joku on varmasti ryöstänyt mut jollain lähimaksulaitteella ihmispaljoudessa. Sit kun rääkkää aivojaan vähän niin muistaakin ostaneensa artesaanijätskiä markkinoilta.

    VastaaPoista