keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Viikon kovin puheenaihe

Tällä viikolla olen lukenut kolmea blogia ja pyörittänyt ajatusta päässäni. Arvasit oikein! Nämä kolme ovat tietysti mahtavaa mahtavampi FemmadonnaPuolimiljoonaapääomaa sekä laskureita sivuillaan pitävää Rikas erakko -ja hetkeäkään ei siis yllätä, että olen miettinyt taloudellista riippumattomuutta.

Minä en haaveile taloudellisesta riippumattomuudesta. Olen aina kuvitellut viettäväni Martti ahtisaaren kaltaisia eläkepäiviä hoidellen rauhanprosesseja. Työ ja mielenkiintoinen tekeminen on minulle aina ollut se juttu. En näe itseäni eläkkeellä vaan ulkomailla erinäisisssä tehtävissä.

Mutta tavoitteella ei taida olla väliä. Luin ja testailin noita laskureita. Velkojen maksun jälkeen näiden laskurien mukaan 500 euron kuukausisijoittamisella voi saada aika mittavia tuloksia. Korkoa korolle. Vähän kuin ilmaista rahaa. 500 euroa voi kadota tililtä aika huomaamatta; muutamia vaatteita, ruokakaupassa ilman minkäänlaista budjettia, ulkona syömistä -lapsiperheissä tämä voi mennä jo yhteen Linnanmäkireissuun (ei ehkä nyt ihan mutta melkein).

Ei puhuta siis miljoonien sijoituksista. Puhutaan summasta, joka voisi jopa minulle olla mahdollinen. Taloudellinen turva ei nimittäin pahasta tee vaikkei tuo aikainen eläkemöityminen nappaisi.

Minua itseäni askarruttaa ajatus omasta asunnosta. Auttakaa tyhmää! Jos nyt maksan vuokraa 620 e/kk ja haaveilisin omasta asunnosta, jonka olisi oltava vähintään kaksio, koska lapsi. Alle 200000 ei sellaista saa seuduilta, joissa haluaisin asua. Eikä putkiremontoimatonta asuntoa oikein muualtakaan. 200000 yksin on iso nakki.  Tai 180000 yksin.

Asp-lainalaskuri näyttää seuraavanlaisia tuloksia:

Eli 2% korolla lainaa lyhennettäisiin 762 ja risat, ja koron ollessa enemmän taasen 950 euroa. Plus tietysti se asunnon hoitovastike. Vähintään 250 euroa. Asumiskustannukset 1000-1200. 25 vuoden aikana 50000 euroa menisi korkoihin. Ollaanko siis sitä mieltä, että oman asunnon ostaminen on kannattavaa? Vai sijoittaa kaikki irtoava raha ja asua halvalla täällä kaupungin asunnossa? 

Ja vinkkejä otetaan vastaan miten tähän osakemaailmaan ja sijoittamiseen kannattaisi alkaa tutustua! 

16 kommenttia:

 1. Asumisen järkevyyshän riippuu rahatilanteesta. Olisi hyvä että elämiseen jää asumiskuluja jälkeen rahaa ja myös säästöön. Kulut kun ei jää vain siihen lainan maksuun.

  Nimim. Ikkunaremonttia odotteleva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän takapihan tätä 600 euron vuokraani erittäin taloudellisena!

   Poista
 2. Hei,

  Asuntolainasta sen verran, että kannattaa vähän kysellä pankeista, minkälaista lainaa on tarjolla. Haluamasi summa 180000-200000 kuulostaa aika korkealta tuloihisi nähden. Eli vaikka kokisit että pystyt tuollaiseen lainaan, niin pankit voivat olla hyvinkin eri mieltä. Lainatarjouksia kannattaa myös kysellä useasta pankista, sillä esim. omalla kohdalla maximilainatarjous seilasi parhaimillaan 60 000e alimmasta korkeimpaan.

  Tämä vinkkinä, vaikka en täysin tiedäkään mikä tilanteesi on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Oletin että asp-lainaa saa säästettyään x summan. Ei tullut vielä mieleenkään. En siis vielä suunnittele asuntolainan ottoa vaan keskityn sijoituksista oppimaan.

   Poista
 3. Oletko koskaan ajatellut, että muuttaisit halvemmille seuduille? Esim. täällä Oulussa on sairaanhoitajan palkka ihan sama mitä muuallakin, mutta kolmionkin saa alle 100000 eurolla pyörämatkan päässä keskustasta. Jää paljon enemmän elämisen laatuun rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kotoisin Lapista ja Tampere on pohjoisin mihin suostun muuttamaan. Jos Helsingistä poistun niin mieluummin esim. Uuteen-seelaantiin, jossa hoitajille maksetaan kunnon palkka, tai Ruotsiin.

   Poista
 4. Mä punastun! Itse olet mahtava kanssarikastujasiskoni! :D

  Nyt me pistetäänkin hösseliksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin tänään saanko kutsua sua mun talous-isosiskoksi!

   Poista
 5. Niin ja omistusasunnossa asumisen järkevyyttä olisin ennen suosinut ehdottomasti, mutta koska sitä wi tosiaan lasketa tarispääomaan mukaan ja teidän tapauksessa kuluissa oli vissi pointti. Joten kallistun itsenikin ihmetykseksi äänestämään teidän vuokra-asuntoon jäämistä! Ja heti vuoden lopussa Nordnetiin kirjautumista...

  VastaaPoista
 6. Noilla kertomillasi tiedoilla on selkeästi järkevää jatkaa asumista nykyisessä asunnossa, jos se vain on muutoin sopiva tarpeisiisi. Pidä kuitenkin ovi raollaan, eli säästä myös aspiin vaikka vain se minimisumma. Näin sinulla on tulevaisuudessa vaihtoehtoja tilanteethan muuttuvat. Rahan saa kyllä aspista pois myöhemmin jos käy niin ettei aspia tarvita asunnonhankinnassa, mutta se vaihtoehtona saattaa olla myöhemmin arvokas.
  Muuta säästämistä kannattaa sitten tehdä niin että olisi se puskurin verran nopeasti käyttöön otettavissa, esim. ihan tilirahana jonka käyttöönotosta ei ole veroseuraamuksia kuten esim. rahasto-osuuden tai osakkeiden myynnistä.
  Varsinainen "Taris" säästön sitten voi laittaa sijoituksiin, kuten vaikka Nordnetin superrahastoihin (maininta ei ole sijoitussuositus). Sijoituksiin laitettavan rahan on siis oltava sellaista rahaa jota et tarvitse elämiseesi ainakaan viiden vuoden aika-akselilla.
  Ennenkuin alkaa syytämään rahaa sijoituksiin, kannattaa lukea aiheeseen liittyvää kirjallisuutta
  esim. Mika Pesonen: Sijoituspokkari - Säästäjästä sijoittajaksi. Näin saa käsitystä erilaisista sijoitustuotteista kuin myös niiden erilaisista verokohtelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä pointti tuo, että rahan on oltava sellaista mihin ei aio koskea 5 vuoden aikana. Tai niihinhän ei kosketa piiitkään aikaan mutta tuo asenne.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Jokin aika sitten pohdin ihan samaa juttua. Tein silloin itselleni jonkinlaisen laskurin tuosta. Tsekkaa pois (http://vaurastu.blogspot.fi/2010/10/vuokra-asunto-vai-omistusasunto-lyhyt.html)

  Todennäköisesti jos oma maksaisi tuon 180 000+ niin jäisin vielä vuokralle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa dokumenttiasi, kiitos vinkistä. Jos ymmärsin oikein laskurisi mukaan kannattaisi sijoittaa ja säästää 21 vuotta tällä vuokratasolla ja ostaa asunto vasta sitten.
   Tuohon nordnettiin Minun täytyykin tutustua sekä bank of norwegianiin mistä kaikki hohkaavat.

   Poista
 9. Ehkä tilanteessasi tekisin kuten täällä on neuvottukin jo eli jatkaisin vuokralla mutta samaan aikaan pyrkisin säästämään yli jäävän rahan ja sijoittamaan sen tuottavasti tai mikäli asunto on unelma muutaman vuoden sisään, silloin rahaa myös ASPiin. Yksin asuntolainaa ottavalla tulee olla omaa pääomaa asuntokaupoissa enemmän, jotta noista lyhennyksistä selviää ja elämä olisi silti mielekästä ja rahaa jää muuhunkin kuin vain "seinien maksamiseen."

  VastaaPoista
 10. Entä jos harkitsisit sitä hieman halvempaa aluetta? Eikä tarvitsisi muuttaa edes pois pääkaupunkiseudulta.

  Alle tuon 180 000€ löytty meinaan useammaltakin alueelta isojakin kaksioita, jopa pieniä kolmioita.

  Silti ehkä itsekin jatkaisin vielä säästämistä ja edullisessa kaupungin vuokra-asunnossa asumista.

  VastaaPoista