keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Milloin rahaa on tarpeeksi

Kuuntelin keskustelua kun yksi kollega pyysi toiselta viittä tonnia lainaan. Osallistuin keskusteluun kysymällä paljon he tienaavat vuodessa. Toinen kertoi tekevänsä pelkkää yötä pääsääntöisesti sekä paljon ylitöitä, jolloin vuositulot ovat parhaillaan olleet 51000.

Tällä ihmsellä oli nyt rahan tarve.

Toisen henkilön kanssa puhelin miten he pärjäävät rahallisesti kun heillä on pieni lapsi ja kumppanilla on osa-aikatyö. Hän teki kaikki viikonloput töitä, yleensä sunnuntaisin tuplavuoron ja pyrki tekemään älyttömästi ylitöitä. Sanoi, että hyvin pärjäävät, vuositulot kipuavat 46000 euroon parhaimpana vuotena.

Iski tunnetut heinäkuun seksihelteet. Pienen lapsen vanhempi näytti... kaamealta. Kertoi ettei lapsi ole nukkunut kunnolla kahteen viikkoon, ja hän on nukkunut muutamia tunteja yössä. Kysyi miten me pärjäämme. Olin jo aidosti vähän huolissani, koska hän aidosti näytti tosi huonostinukkuneelta ja väsyneeltä. Kysyin eivätkö he voisi kumppanin kanssa kokeilla vaikka sellaista ratkaisua, että nukkuvat vuorotellen yhdet yöt hotellissa, jossa olisi kunnon ilmastointi.

51000 euroa vuodessa tienaava piti ajatustani järjettömänä ja aika tiukkaan sävyyn kyseli kenellä on varaa sellaiseen. Ja käski toisen olla välittämättä ohjeistani. Huonosti nukkunut väitti, että yksi yö ei korjaa mitään. Yritin sanoa, että kyllä sen luulisi auttavan tilanteeseen.

Kenellä enää on varaa mihinkään jos 46000-51000 euroa tienaavilla ei ole varaa? En ota kantaa minkä verran menoja näillä ihmisillä on ja mihin rahansa käyttävät mutta pidän tätä suomalaista mentaliteettia rahan vähyydestä aivan sietämättömänä.

Minulta usein kysytään miten pärjään 50% palkalla. Vastaan, että mielestäni hyvin. Minulla ei ole koiraa, asuntolainaa eikä miestä elätettävänä. En kerro, että olen lyhentänyt kaksi tonnia velkaakin viimeisen kolmen kuukauden aikana. Silti olen esimerkiksi käynyt parturissa, lapseni on saanut vaatteita,ja meillä ei ole nähty nälkää.

Minua ei siis häiritse se, että joku ei halua mennä hotelliin ja maksaa siitä. Minua häiritsee se, että ihmiset leikkii köyhää vaikka joka päivä näemme oikeasti köyhiä. Niitä, joilla kaikki menot maksaa sosiaalituki, niitä jotka ovat maanneet omassa paskassaan kuukausia, niitä joille kukaan ei soita, niitä, joilla ei ole sairaalasta ulos lähtiessä paikkaa mihin mennä. Niitä, joilta kukaan ei koskaan kysy mitä kuuluu. Niitä, joiden ainoa sielunkuppani on Finlandia vodka.

Lopetetaanko siitä rahan vähyydestä valittaminen ja aletaan puhumaan kulutustottumusten ja elintason ylläpitämiseen vaativien rahojen isoista kassavirroista.
 

8 kommenttia:

  1. Todellakin! Aivan samaan olen törmännyt.

    VastaaPoista
  2. Itselleni on jäänyt mieleen kun Iltasanomissa oli joskus juttu siitä, että yli 100 000€/v tienaavan tulot eivät meinanneet riittää kunnolla elämiseen. Itse on ole varmaan vieläkään päässyt kunnolla yli tästä jutusta =), että miten on mahdollista että tollaisilla tuloilla ei muka pärjää!!!!

    Joo, toki tuollaisista tuloista menee iso määrä veroihin, mutta SILTI. Kyllä on rahankäyttötaidot pikkasen heikot jos ei tuolla rahalla pärjää. Suurin syy on omasta mielestäni se, että iso tuloiset ovat hankkineet omaan talouteensa nähdenkin liian isoja ylellisyyksiä, koska muka voivat. Ja tarve näyttää hyvin toimeentulevalta on suuri.

    Ehkäpä sunkin kolleegat ovat hankkineet omaan tulotasoonsa nähden liian kalliin asunnon, auton sekä lapselle ja itselle kaikki viimeisen päälle trendiä ja merkkiä. Äkkiä sitä tollasen summan leviäksi laittaa jos haluaa näyttää paremmalta ja varakkaammalta kuin naapuri =)

    Mutta vastaus otsikon kysymykseen; rahaa ei ole koskaan tarpeeksi, jos sitä ei osaa käyttää oikein. Kuten kulumiseen saakka on jauhattu: "ei ne suuret tulot vaan pienet menot"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei edes se näyttämisen halu vaan tietämättömyys. Äskeinen kommentti katosi bittiavaruuteen joten lyhennetty versio nyt...

      Jos on isot tulot on helppo hämääntyä luulemaan, että raha riittää helposti. Eikä välttämättä pieniä vaatekauppa, matkaluotto, luottokortti laskuja noteerata mihinkään esim. 60€/kk lasku saattaa tuntua mitättömälta, mutta ei ole mitenkään poikkeuksellista, että tällaisia on vaikka 20,jolloin kuukausitasolla se on jo merkittävää. Lisäksi ruokakauppa, bensakulut on helposti isot, kun ei ole tarvinnut miettiä. Tähän kun lisätään yhtäkkiä iso lasku, jota ei ole muistettu, niin soppa on valmis.

      On vaikeaa olla ostamatta muutaman kympin farkkuja, jos tilillä on rahaa ja ei tiedä seuraavan kuun isosta laskusta.

      Poista
  3. Rahaa ei ole koskaan tarpeeksi,jos asiaa niin ajattelee. Mutta jos vaan tyytyy siihen mitä on, niin se yleensä riittää.

    Omassa piirissäni se menee niin, että mitä vähemmän tienaat, sitä kalliimpi puhelin ja käsilaukku on oltava.
    Työpaikallani ne vähiten tienaavat omistavat uusimmat iphonet ja ne enemmän tienaavat omistavat sen 200€ honorin (On toki poikkeuksia, mutta kärjistäen näin).

    Mutta siitähän se rikastuminen lähtee, kuluta vähemmän kuin tienaat ja rahaa on silloin tarpeeksi.

    VastaaPoista
  4. Olen niin samaa mieltä, hyvä kirjoitus! Itsehän olen juurikin ollut tuo tyyppi, jonka mielestä palkka ei riittänyt mihinkään ja olin kateellinen muiden isommille palkoille. Kunnes puolitoista vuotta sitten tajusin alkaa tutkimaan kulutustani ja karsimaan sieltä turhat niin kummasti alkoi palkka riittämään ja säästöönkin vielä jäi. Mielestäni tienaan tällä hetkellä vallankin hyvin ja tulisin toimeen myös vähemmällä. Toki siinä tilanteessa kulurakenne pitäisi arvioida uudelleen, esim vuokrani on nyt hieman kalliimman puoleinen, joten pienemmällä palkalla sitä pitäisi todennäköisesti vähän muokata.

    VastaaPoista
  5. Word! Niinhän sitä sanotaan, että ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Tuntuu omassa lähimympäristössäkin siltä, että ihmisillä ei ole enää nykyään käsitystä miten elää tulojensa suhteessa.

    Toki verot haukkaavat oman osansa suuremmista tuloista, mutta silti - monella tuntuu olevan tarve saada kaikki-heti-nyt ja vielä enemmän. :)

    VastaaPoista
  6. Anteeksi nyt on pakko vähän ravistella puudelia. Sinä saat elarit, korotetun lapsilisän, asumistukea ja tuskin maksat täysiä päivähoitomaksuja. Minäkin pärjäisin! Mutta kun olen keskituloinen ydinperheellinen. Vuositulomme yhteensä n 70 000e, mutta talovelkaa, autoja 2kpl koska tylt kauempana. Päivähoitomaksut pahimmillaan olleet 500 kk kahdesta lapsesta. Kyllä ottaa päähän käydä töissä. Olin lyhyen ajan yh.na erossa miehestäni ja häästyin miten hyvin jäi rahaa käteen vaikka elätin yksin kolme lasta. Rakkaus on kallista. T marjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta jos kumpikaan teistä ei saisi nukuttua olisiko vuosituloustanne paljon laittaa esimerkiksi 120 euroa kahteen hyvin nukuttuun yöhön?
      Korotettu lapsilisä on 48 euroa enemmän kuin normaalilapsilisä - ei siismitenkään älyttömästi enemmän mutta ehkä.juuri sen hotelliyön enemmän.

      Mun tuloista ja menoista olen aina sanonut seuraava:minulla on halpa vuokra, liikun pyörällä suurimman osan vuotta, ei ole autoa, ei lemmikkiä.

      Jos minulla olisi puoliso niin minun elämäni olisi vielä halvempaa.

      Päivähoitomaksu määräytyy tulojen ja taloudessa asuvien henkilömäärien perusteella.jos tienaisin 4500 euroa kuussa maksaisin enemmän.

      Kun asuin lapseni isän kanssa maksoimme kaiken puoliksi. Ei ollut autoa mutta bussikortit. Silloin jäi rahaa hyvin säästöön vaikka asuimme helsingin keskustassa.

      Minun suurin tulonlähteeni on palkkatyö. Kritisoin tekstissä sitä, että ihmiset pitävät itseään köyhänä kun vuositulot pyörivät oikeasti kohtuullisissa summissa. Köyhyysraja on kuitenkin määritelty termi.

      Poista