maanantai 14. joulukuuta 2020

Talousidiootin tunnustukset

 

Kaupallinen yhteistyö: Sortter.fi*


Tällä hetkellä olen saanut raha-asiani siitä onnelliseen asemaan, että olen saanut hankittua yhdistelmälainan. Kun syksyllä 2019 aloin katsella rahatilannettani niin minulle valkeni ongelmieni syvyys: on luottokorttivelkaa ja kulutusluottoa. Luottokortissa oli korkea korko, siis ihan järjetön, ja silti annoin itseni luisua suohon missä käytin sitä enkä säädellyt ostamistani. Helpottaakseni rahapulaani ja ”käyttäytyäkseni järkevästi” otin kulutusluoton, jolla maksoin pois luottokortin, olihan siinä älytön korko.

Tässä vaiheessa jokainen ymmärtää, että suurisieluinen ostaja niin kuin minä, alkoi käyttämään luottokorttia uudestaan ja nimenomaan siten, että kuvittelin aina tilipäivänä maksavani sen velan. Jokainen meistä kuitenkin tietää, että itseään on kaikista helpoin huijata, eli loppupeleissä aloin aina käyttämään luottokorttia. Ja tunnistan nyt itsessäni erityisen jännän piirteen: mitä tiukempi taloudellinen tilanne sitä hanakammin ”ansaitsin ja tarvitsin” eli, jos pankkitilillä 0 euroa, niin stressin lieventämiseksi menin sushibuffettiin. SUSHIBUFFETTIIN. KOSKA OLIN SEN ANSAINNUT. Niin kuin mistä? Raha-asioiden pilaamisesta? Miten se muutti sitä tilannetta parempaan suuntaan?

No arvata saattaa, että olin sitten siinä kombossa, että ensimmäinen matalankoron kulutusluottoni oli tapissa (3500e) ja luottokortillani oli iso lasku. Taisi olla 4000 euroa. Järkyttäviä summia. Olen varma, että tuosta 4000 eurosta ei mikään ole elämää pelastavia ostoksia. Näistä lyhennykset olivat jo monta sataa kuussa. Päätin ottaa yhdistelmälainan, jolla maksan nuo pois. Olin jäämässä 50% työajalle, sehän pelastaisi tilanteen. Muistan kun otin 10000  euron yhdistelmälainan (linkki). Ajattelin, että minulle jää kaikkien pikkuosamaksujen jälkeen pieni pesämuna kun aloitan pienellä prosentilla työskentelyn. No ei oikein mennyt putkeen.

2019 syksystä huhtikuuhun 2020 olin ajautunut taas tilanteeseen, että oli luottokorttivelkaa, sekä sitä pienen koron kulutusluottoa. Lyhensin näitä 400 euroa kuussa ja opintolainaa 236 euroa kuussa. Miettikää yli 600 euroa velkoihin kuussa. Päätin kun aloin puhua rahasta ystävieni kanssa, ja he olivat järkyttyneitä miten paljon lyhensin velkoja kuukaudessa, että minun on saatava velkojen kulut pienemmiksi. Tässä vaiheessa matalan koron kulutusluottoa, opintolainaa ja toista kulutusluottoa oli about 14900 euroa. Eli velkaannuin syksystä 2019 huhtikuun loppuun mennessä 5000 euroa. Ja miettikää miten paljon enemmän kun laskee kaikki korot ja kulut ja tilinhoitomaksut. Luoja.

Sitten lähdin (toivottavasti) viimeistä kertaa etsimään yhdistelmäluottoa. Googlailin nettisivustoja, jotka vertailevat lainoja, ja erityisesti niitä korkoja. Halusin sellaisen lainan, jossa minulla olisi se 10% korko vuonna 2020 maksimissaan ja sen jälkeen korko ei paukahtaisi pilviin. Esimerkiksi Sortter*, on sivusto, jossa vertaillaan lainoja. Kannattaa käydä lukaisemassa myös erilaisten lainojen ja luottojen yms. käsitteet läpi, koska niitäkin tässä maassa on todella monta.

Sain lainan. Mutta omasta mielestäni olen parantuva talousidiootti, enkä mitenkään vielä aktiivisesti luota itseeni. Jos voisin mennä ajassa taaksepäin, pysähtyisin vuonna 2018 miettimään omaa kulutustani ja viimeistään 2019. Halvimmaksi kuitenkin tulee laina tai luotto, jota ei koskaan ottanut. Mutta nyt minun tehtävänäni on pysyä järkevänä ja aika ajoin tarkastaa onko halvemmalla korolla ja kuluilla tarjolla luottoa. Varsinkin vuoden vaihteen jälkeen kun korkokattouudistus (onko tämä oikea sana) päättyy ja korot voivat nousta tuolta 10% ylöspäin. Säästöä on pienikin säästö niin kuten kaikissa maksuissa mitä pystyy kilpailuttamaan niin tässäkin suhteessa aion aktiivisesti yrittää kilpailuttaa lainani.*

Tämä blogipostaus on kaupallinen yhteistyö ja sen ulosannissa on pyritty tekemään tämä näkyväksi työtä valvovien tahojen lausuntojen ohjeiden mukaisesti.

6 kommenttia:

 1. Mä en ihan saanut selvää nyt tästä, mutta eihän se haittaa jos sulla on langat käsissä... Eli sulla oli kahdenlaista kulutusluottoa ja opintolainaa yhteensä noin 15000? Ja nyt oot hakenut "viimeistä kertaa" yhdistelmälainaa? Mitkä noissa lainoissa on korot? Varmaan opistolainaa ei oo kiire maksaa pois. Ymmärsin myös jostain sun aiemmasta postauksesta että sulla olisi opintolainaa yhteensä useampi kymppitonni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInulla on opintolainaa 23422euroaja 15t sitä yhdistelmälainaa. Eli siis ihan liikaa. Nyt lyhennän sitä opintolainaa vain 11 e kun pelkät korot. Yhdistelmälainaa lyhennän 202 e/kk, korko on nyt 10%, vuoden vaihteen jälkeen 12%

   Poista
  2. En oo mikään matikkaguru, mutta jos yhdistelmälaina on 15 000 ja korko 10% vuodessa, niin korkoa vuodessahan olisi 1 500. Jos maksat 202x12 euroa niin se on 2424 euroa. Eli lyheneekö laina vuodessa 924 euroa? (Koska 2424-1500=924). Jolloin koko lainan maksuun menisi ehkä 10 vuotta (kun koron osuus pienenee koko ajan)?

   Poista
 2. Minkälainen korko sinulla on siellä yhdistelylainassa. Minulle tarjotaan vain lainoja, joiden korko noin 20%, mielestäni liian korkea.

  VastaaPoista
 3. Minäkään en aivan pysynyt mukana, että oletko ottanut uuden lainan ja maksat vain sitä ja mitä olet yhdistänyt sillä lainalla? Kiinnostaisi saada ajantasainen katsaus numeroina veloista, lyhennyksistä ja koroista ym. talouden luvuista, niin pääsisi kärryille. Oletko irtisanonut korkean koron luottokortin kokonaan ettei käy niin että se polttelee taskussa jälleen kerran? Tsemppiä! T. Vakkari-lukija, joka samanlaisessa tilanteessa

  VastaaPoista
 4. Hei Puudeli. Yritin katsoa blogistasi, koska oli viimeksi hetki, joilloin sinulla ei ollut luottokorttivelkaa. Mielestäni sellainen oli pari vuotta sitten (2017?). Jos nyt luottokorttivelkaa on n. 15 000 €, niin nykyisellä elämäntyylilläsi velkaannut n. 5000 €/vuosi. Eikö kannattaisi suosiolla luopua niistä luottokorteista, kun ne eivät sinulle selvästi sovi?
  Tavotteisiin on helpompi päästä, kun ne ovat realististia. Ensimmäinen tavoite voisi olla sellaiseen elämäntyyliin sopeutuminen, josssa velkaantuminen pysähtyy (2021). Sitten seuraavaksi luottokorttivelan maksaminen pois (5000 €/v), eli 2022-2024 ja lopulta opintolainen maksaminen pois (5000 €/v) 2025-2030. Tässä kohtaa muksu ehkä muuttaa pois ja kulusi pienenveät. Tsemppiä!

  VastaaPoista