maanantai 20. helmikuuta 2017

Velkani oravannahkoina

Huomenta!
Ajattelin alunperin käyväni velkojeni konkreettiseen määrään käsiksi kun olen valmistunut ja työsopimus allekirjoitettuna. Käsittelen luvut kuitenkin jo nyt, sillä pyörittelen takaisinmaksusuunnitelmia mielessäni pitkin öitä. Velkataakka on niin suuri, että siihen liitetyn häpeän määrä on eksponentiaalisesti kasvava suoraan velkasummaan verrattuna.

Mitä jos minulla on erittäin kunnianhimoinen talouden kurinpitosuunnitelma? Entä jos allaolevat luvut olisivat jouluun mennessä maksettuna?

Pidemmittä puheitta esittelen teille numeroni:

Luotto 1: 596 euroa korko about 7% -tätä luottokorttia ei enää ole -> tätä summaa ei mitenkään pysty kasvattamaan.
Luotto 2 970 e korko about 6%
Luotto 3 900 e korko about 5%
Luotto 4 1200 e korko about 11%
Luotto 5 3800 e korko about 10%
Luotto 6 284 e koroton osamaksu 
Luotto 7 158 koroton osamaksu
Luotto 8 278 koroton osamakssu

Yhteensä 8186 euroa.

Moro vaan.


26 kommenttia:

 1. Muutama suht korkea korko, ei sentään mitän 20% korkoa. Hyvä niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo korkeakorkoisimmat ahdistaa eniten ja melkein suosikin niiden lahtaamista ensimmäisinä.

   Poista
 2. Noniin!

  Ensinnäkin: Olet ihan liian ankara itsellesi! Mulla oli helmikuussa 2015 saman verran velkaa! Tosin muistan sen ahdistuksen määrän, joten ymmärrän täysin miltä tuntuu!

  Toiseksi: Mieti miten tuosta saat samanlaisen lumipalloefektin kuin Rouva Rahahuolella ja kuinka me porukalla tuuletetaan sitä kuukauden välein ja alat olla ihan fiiliksissä ahdistuksen sijaan!

  Kolmanneksi: Oliko tuossa mukana opintolainaa?

  Neljänneksi: Mä lyön vetoa, että kun sun blogi täyttää kaksi vuotta, tuota velkaa ei enää ole!

  VastaaPoista
 3. Mä tavallaan toivoisin, että oisin jo siinä tuuletusvaiheessa:)

  Opintolainaa on 28500. Eli sen suhteen tavoite, että se ois maksettu kun täytän 40. Jos menis ulkomaille parempipalkkaisiin töihin niin tietty aiemminkin. Mutta sen korko on niin naurettava. Aloitan opintolainan takaisinmaksun joulukuussa 2018.

  Mä siis mietin, että maksaisin tän kaiken 8 kuukaudessa. Vähän silleen kaikki tai ei mitään mentaliteetilla. Tai näin mietiskelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 8 kuukautta ois ihan mieletön suoritus!
   Itse en ois ikinä onnistunu ja suunnitelma on mahtipontinen, mutta korkeelle pitääkin tähdätä!
   Apinanraivolla vaan velkaa tuhoamaan!
   Ensimmäistä tuuletusta odotellessa!

   Poista
  2. Täälläkin odotellaan ensimmäistä tuuletusta!
   Oletko jo tehnyt konkreettisen suunnitelman siitä mikä ja millä aikataululla velat selätetään?

   Poista
 4. Tiedätkö vielä tarkan valmistumiskuukauden ja onko työpaikka sitten valmiina? Minäkin lähtisin korkeakorkoisimpia lyhentämään ensin. Lapsen kanssa elämässä voi tulla vastaan muuttujia (toki muutenkin), että en ehkä siinä mielessä vetäisi liian tiukalle tuota aikataulua. Mutta tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna laitan säpöä työpaikkaan jonne haluan. Valmistun maaliskuussa. Tämä +kaksi viikkoa harjoittelua jäljellä. Virallinen valmistuminen kuun lopussa.
   Hoitoalalla ei oikein ole työttömyyttä -pitää miettiä minkälaista shaibaa on valmis siivoamaan :) itsehän en omalle erikoisalalleni pysty työllistymään omien työaikapriorisointien vuoksi (yh -> lapsi pitäisi viedä ja hakea itse hoidosta) (ei pitäisi vaan haluaisin)
   Se, että alkaako työsuhteeni hetimiten valmistumisesta selviää pian. Mutta sitten täytyy keikkailla siihen saakka, että saa toivomansa.

   Yhden postauksen olen ajatellut kirjoittaa siitä, että mihin täytyy varautua sellaisessa elämäntilanteessa, missä ei ole lemmikkiä eikä autoa? Mitään kovin yllättävää ei tule vastaan. Lapsi tietty kasvaa ja vaatteita tarvitsee mutta ainakin helsingissä tämä kirpputorimeininki on sillä tasolla, että kukkarolle sopivaa löytyy.

   Poista
  2. Kirpputorit rules!!

   Poista
  3. Itsekin suosin mahdollisuuksien mukaan kirppareita. Juuri ostin kuopukselle isomman sängyn käytettynä. Autoon itselläni menee (lämmitystolppa+bensat+vakuutukset+autovero) yhteensä 120 euroa kuussa, joten enemmän menisi tällä hetkellä kahden lapsen kanssa bussikortteihin. Lisäksi kulkeminen vaikeutuisi huomattavasti. Itse säästän puskuria siksi, että vaikka hoitoalalla riittää töitä, niin vakipaikkaa ja pidempiä sijaisuuksia on tänä päivänä jo vaikeampi saada. Lisäksi pyykinpesukone, tiskikone ja kuivausrumpu ovat itselle sellasta arjen luksusta, että haluan uusia nuo heti, jos menevät rikki. Ja isompien lasten kanssa on vaan isompia menoja. Vaatemenot ovat muuten aika pienet, mutta aktiivinen lapsi tuhosi kahdessa kuukaudessa talvikengät ja toppahousut, kummankin harrastuskulut yhteensä useamman satasen, kaverisynttärit, synttärilahjat ja joululahjat, viikkoraha, kuopus saa nyt silmälasit ja muutenkin lääkärikäyntejä on välillä ollut (ja olen halunnut käyttää yksityisellä), ip-maksut nousivat ja se on kuopuksella nyt 100 euroa/kk jne. Lapsiin saa toki menemään määrättömästi rahaa :). Mutta mielestäni yhden aikuisen taloudessa 3-6kk tulot puskurina ei ole mitenkään ylimitoitettu ajatus.

   Poista
  4. Totta joka sana. Sen takia halusinkin erikseen pohtia mihin puskuria tarvitaan koska itselle ei tullut mitään kovinkaan suuria huolenaiheita tai menoeriä eteen. Useimmiten tuntuu että auto ja lemmikkieläimet ovat niitä yllättäviä kulueriä.

   Poista
 5. En tiedä sun tilannetta sen tarkemmin,en myöskään näitä ns. sosiaalisia luottoja myöntävien instanssien vaatimuksia, mutta oletko selvittänyt mahdollisuutta hakea yhtä edullisempaa luottoa, jolla hoitaisit nuo kaikki kerralla pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosiaalista luottoa näin pikalukaisulla voisi ilmeisesti hakea -jokseenkin siinä joutuu ottamaan luottohäiriömerkinnän, jota minulla ei ole. Täytyy paneutua asiaan.

   Poista
 6. No niin, hienoa, hyvä kun suunnittelet etukäteen, ja nyt sitten vielä järkeä mukaan lyhennyksiin, eli kallein ensin! :)
  Korkoprosentti ei tosin täysin kai kerro kalleusjärjestystä, kun eri lainoilla lienee eri suuruiset laskutuslisät, mutta jos osaat selvittää kokonaiskulujen suuruusjärjestyksen, niin sitten vain tiukasti sitä noudattamaan. Toki lumipallotekniikallakin velat pois saa, mutta hölmöähän se on maksaa enemmän jos vähemmälläkin pääsisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prosentit ovat mielestäni niitä todellisia vuosikuluja -jokseenkin yhdessäkään luottokortissa ei ole tilinhoitomaksua. Kait. Mutta katsoin sitä todellista vuosikulukorkohässäkkää omasta mielestäni.
   Mä oisin sitä mieltä, että kalleimmat korot pois mutta vähän hotsittaisi maksaa tuo 595 kerralla poies... mutta tätä täytyy pohtia kun rahahanat aukeaa.
   Kiitos hyvästä blogista. Olet malliesimerkki siitä, ettei ne suuret tulot vaan pienet menot! Olen blogisi vakkarilukija!

   Poista
  2. Ookkei, hyvä niin, mähän en noista luottojen kuluista mitään tajua, kun mulla ei ole ollut kuin asuntolainaa, mut olin ymmärtänyt, et monissa luotoissa on kuukausittaisia lisiä, mitä ei pelkästä korkoprosentista näe. Mut tosiaan onhan ne todelliset vuosikulut kerrottava aina jossain pienellä präntillä. :)

   Kiitos kiittämisestä, kiva kuulla! Kiinnostavalta vaikuttaa sinunkin blogisi näiden alkutekstien perusteella.

   Ja ai että miten hauskalta kuulosta tuo laitan sähköpostia työpaikkaan johon haluan! :D Olisipa työllistyminen kaikilla yhtä helppoa!

   Poista
  3. Mulla on hyvät suositukset kaikista harjoittelupaikoista, joten en koe stressiä koska kaikkiin on "kosiskeltu". Edelliskesän työpaikastakin olisi varmaan voinut kysyä töitä. Mutta työkuvioita avaan tulevissa postauksissa.

   Poista
 7. Oltaisko me molemmat velattomia kun vuosi vaihtuu ensi kerran? :) Tsemppiä sulle tavoitteeseen pääsyyn, uskon että pystyt siihen!!

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse lähden tähän haasteeseen mukaan, olen ainakin luottovelaton kun vuosi vaihtuu seuraavan kerran. :)

   Poista
 8. Pyörrän puheitani sen verran, että onhan se tottakai fiksumpaa maksaa korkeakorkoisin ekana. Kattoin vain että se on niin suuri, että menee useammassa erässä, joten jos maksat eka nuo "korottomat" pienet veke niin saat heti muutaman erävoiton. Tämä on lähinnä psykologinen juttu, joten luonnollisesti pää kylmä kohti suurta velkaa on kannattavampi ratkaisu! :)
  Lisäksi ensin pidin tuota maksusuunnitelmaasi ihan hurjana (tonni kuukaudessa?!?!) Mutta sitten muistelin että lähihoitaja sittemmin sairaanhoitajakaverini tienasi pelkillä keikoilla niin pirusti, että sai säästöön 7000 vuodessa kalliiden asumiskustannusten, kreisishoppailuiden ja matkustelun ohella. Niin, että kyllä sä siihen pystyt! Nih!

  VastaaPoista
 9. Nooh, mun palkka tulee olemaan 2480 euroa. Keikkalaisia ei nykyään hirveästi käytetä koska säästetään. Keikkatyö ei myöskään sovi mulle, koska usein työvuorot sairaalassa alkaa klo 7, jolloin joutuisin pyytämään erikoisaukiololupaa päiväkotiin -> ei onnistu lyhyellä varoitusajalla.
  Avaan budjettisuunnitelmani piakkoin mutta olen sitä mieltä, että pienet menot suuret takaisinmaksut.

  VastaaPoista
 10. Mukana ollaan seuraamassa projektin edistymistä. Itselläni aborttilakia saman verran turhaa velkaa kuin sinulla, asuntolainaa en tähän mukaan laske. Jospa tästä saisi vertaistukea inspiraatiota lähes nollata omat turhat velat loppuvuoden aikana..nukkuisi ainakin yöt varmaan rauhallisemmin, ettei tarttis pohtia mitä jos tää korttitalo kaatuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Abouttiarallaa täältäkin! Hauska ipadi :)
   Jes, yhdessä voidaan tsempata toisiamme. Onko sinulla jonkinlaista budjettisuunnitelmaa? Esittelen huomenna omia ideoitani, toivottavasti heität ilmoille omasi!

   Poista
  2. Kaikenmaailman viritystä ja excel-yritystä on ollut..into laantunut viikossa..nyt ajattelin testata vaihteeksi ihan viikkobudjetin tekemistä, jos se helpottaisi ja konkretisoisi seuarntaa. Olen pikkuhiljaa rakentanut omaa bullet journalia ja ajattelin ujuttaa budjetinseurannan siihen samaan. Erilliset excelit ja puhelinappsit on mulla tupannut jäämään alkuinnon jälkeen.

   Poista
  3. Alunperin tehdessäni budjetointia vuosi sitten laitoin a5 ruutupaperin jäkaapin oveen. Siihen kirjoitin kaikki menot ja tulot. Kaiken kansan nähtäville (aka äiti ja kaverit, jotka käy kylässä). Kun raportointi on näkyvää on se myös tehokkaampaa. Ja nätimpää kun voi piirtää väreillä.
   Excelit tuuppaa mullakin jäämään ekan viikon jälkeen :/
   Bulletjournali kuulostaa kivalta!

   Poista
 11. Voi luoja tätä iPadin oikolukua..siis about saman verran velkaa..abortti ei onneksi näihin kuvioihin liity

  VastaaPoista