lauantai 18. helmikuuta 2017

Kurinpitovinkkejä

Pelottava otsikko mutta koen, että velkataakallani en ole oikeutettu antamaan säästövinkkejä. Annan siis kurinpitovinkkejä! Näillä olen itse saanut pidettyä talouskäyttäytymistäni kurissa.

1)maksa laskut heti kun ne tulevat. Siis sinä päivänä kun lasku saapuu verkkopankkiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhden tilipäivän talouksissa sitä, että tilipäivänä ei enää ole "kaikki tuli kaikki kaikki meni" mentaliteetti. Ennakointi tuleviin laskuihin kasvattaa käsitystä omasta rahaliikenteestä. Jos tilillä on 400 euroa ja tietää 30 ja 50 euron laskujen tulevan niin joutuu ennakoimaan muuta rahankäyttöä.

Aiemmassa työpaikassani tilipäivä oli kaksi kertaa kuukaudessa. Joka toinen perjantai. Aivan käsittämättömän mahtava systeemi laskujen maksun kannalta. Jos toisesta tilistä maksoi vuokran, joutui ennakoimaan muita laskuja ennen seuraavaa tilipäivää. Toisesta tilistä laskujen jälkeen saattoi nähdä,että tästä kuusta jää vähän ekstraa -saankin käydä kahvilla. Tai ostaa paidan. Tai fiksut sijoittaisi ja säästäisi. Tällä tyylillä maksoin ensimmäisen kerran luottokorttivelkani pois. Ensin kaikki laskut, jonka jälkeen kaikki ylimääräinen luottokortteihin.

2) nykyään minulla on käytössä pivo ja se on ihan paras. Pivo laskee kulutuksen kategorioittain ja siellä näkee mikä on oletettava saldo esim. Viikon kuluttua jos kulutus on samaa. Ainoa miinus siitä, että minulla on useamman pankin tilejä-> siirtäessäni rahoja toiselle tilille laskujen maksuun näkyy koko könttäsumma sen kuukauden kulutuksena. Usein siirrän jonkun tasasumman toiselle tilille, jotta laskujen jälkeen jäävä raha olisi ns. Säästöä. Eipä näillä minituloilla ole nyt jäänyt säästöön.


3) mielikuvaharjoitukset. Kuulostaa oudolta, mutta mulla ostovimmaa hillitsee mielikuvat siitä, mitä haluamallani tuotteella kuvittelen saavuttavani. Karkinnälkää tämä poistaa uskomattoman hyvin. Kuvittelen siis konkreettisesti käveleväni kauppaan, ostavani pussin irtokarkkeja, jonottavani kassalla, maksavani ja syöväni ne karkit. Tässä vaiheessa karkkien ostaminen ei enää ole oikeasti ajankohtaista.

Linjasin lokakuussa, etten voi ostaa herkkuja jos minulla on varaa maksaa luottokorttieni korkoja. Päätin, että kun luottokortit on maksettu voin itse ostaa sokerista tehtyjä herkkuja. Vuodenvaihteessa linjasin, etten enää syö tuotteita, joissa on käytetty valkoista sokeria. Ei ole tehnyt tiukkaa. Tajusin, etten syö herkkuja, koska ne on minusta aidosti hyvänmakuisia-paitsi salmiakki. Mutta en aidosti muista milloin olisin pitänyt jostain kakusta.

4) älä käy kaupoissa. Kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä mutta virikkeiden vähentäminen vähentää myös budjetista lipsumista. Entäs nettikaupat? Sinne saattaa ihan vahingossakin eksyä. Mitään ei saa ostaa ilman budjetin päivitystä. Riittääkö rahat seuraavaan laskuun. Jos riittää nuku silti seuraavaan päivään. Googlaa tuote löytyykö sitä halvemmalla. Jos tuote pitää ostaa luottokortilla laske paljonko tuotteiden hinta on korkojen kanssa.

5) aletuote  ei ole aletuote, jos se maksetaan luottokortilla. Tämä on mulle tosi haastavaa. Luottokorteissani on korkoprosentteja 5-11% välillä. 11% korko on jo mittava. Se on ahdistava.

Eiköhän  tässä ole jo ajatuksia riittävästi yhteen aamuun. Lisää kurinpitovinkkejä otetaan mielellään vastaan!9 kommenttia:

 1. Noiden herkkujen kanssa voisin minäkin yrittää skarpata.

  Hyviä kurinpitovinkkejä oli kaikki! :) Itse tykkään yön yli miettimisen lisäksi laskea kuinka monta tuntia töitä saan tehdä jonkun tietyn tuotteen tai asian ostamiseksi. Toimii!

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
 2. Kyllä! Hyvä vinkki!
  Helposti saattoi ostaa irtokarkkeja, joiden kilohinta on 12.90 mutta munakoiso, jonka kilohinta on 7.90 tällä hetkellä jää kauppaan.

  Unohdin mainita käteisellä elämisen! Kortin vinguttaminen on niin helppoa. Varsinkin 50 euron setelin rikkominen tuntuu pahalta.
  Kuittien keräys jäi myös listalta. Vmäistä hommaa mutta näkeehän mitä kaikkea on tultu ostettua.

  VastaaPoista
 3. Oliko sulla laskutili käytössä? Itselläni se on ollut pelastus: http://sijoituskokeiluja.blogspot.fi/2016/04/laskutili.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut. Tuleeko ylimääräisistä tileistä kuinka paljon kuluja vuodessa?
   Mulla on tällä hetkellä kaksi tiliä. Täytyy miettiä miten tehdä kun palkka alkaa juosta.

   Poista
 4. Tosi hyviä vinkkejä!

  Otin myös käyttöön tuo maksa lasku heti, kun se saapuu. Omalla kohdallani varmasti auttaisi myös se, että saksisin luottokortit palasiksi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mulla ainakin kaksi luottokorttia on kiinni siinä tilinumero debit-kortissa. Toisessa on plussa ja toisessa s-etukortti. Stockan kanta-asiakaskorttiakaan ei viitsisi saksia. Muut voi :)

   Poista
 5. Tuntuuko siis tuollaisen mielikuvaharjoituksen jälkeen tarve tai halu tyydytetyltä, vai miten se vaikuttaa? Löysin tänään blogisi ja kiinnostuin lukemaan näitä vanhempia kirjoituksia.

  -M.O.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu koska pään sisällä on jo elänyt sen hetken että ostaa sen tuotteen :)

   Poista
  2. Pitää kokeilla, kiitos vinkistä! -M.O.

   Poista