torstai 23. helmikuuta 2017

Paljonko dineroita sinulle maksetaan?

Hello yellow,
Nyt kun velkataakkani on jaettuna kaikelle kansalle on syytä puhua siitä toisesta tärkeästä asiasta. Nimittäin palkasta! Tämä on kysymys, mikä saa monen ihmisen hikoilemaan. "En tarpeeksi" "Ihan keskivertopalkka mulla on" " Vähän. Aivan liian vähän" "No emmä nyt silleen, voisin tienata mielellään enemmänkin".

Olen muuttunut ärsyttäväksi. Kysyn tätä nykyään ihmisiltä ääneen. Ja katson samalla silmiin. Istuimme serkkujeni kanssa kahvilassa. Korkeasti koulutettuja kaikki tyynni. Kysyin serkultani, joka oli saanut mielenkiintoisen työpaikan, hänen palkastaan. Hän kuvaili palkkaansa "perus matalaksi". Jatkoimme keskustelua ilman tarkkoja euromääriä. Keskustelu soljui eteenpäin kunnes serkkuni kertoi, että on tottunut matalaan palkkaan, koska on tehnyt täysin eri töitä ja saanut suht samanlaista palkkaa. Nyt vain työ oli mielenkiintoisempaa. Tässä vaiheessa toinen serkkuni avasi suunsa ja pyysi eksaktia tarkennusta termiin "perus matalapalkkainen työ". "2200 euroa," serkkuni vastasi.

Hoitoalan palkat on hyvin... yksiselitteisiä. Kaikki sairaanhoitajat saa samaa palkkaa. Voin sanoa sen isoon ääneen 2480 euroa. KAKSI-TUHATTA-NELJÄSATAA-KAHDEKSANKYMMENTÄ. Ei väliä oletko töissä vuodeosastolla, valvontaosastolla tai päivystyksessä. Viisi vuotta työkokemusta kerryttää palkkaan huiman 3% lisän, joka on abouttiarallaa 70 eskoa. Seuraavan kerran palkkaan tulee lisää 10 vuoden uraputken kohdalla. Viisi prosenttia. Eli se seniorihoitaja, joka on ollut talossa 10 vuotta saa melkein samaa palkkaa kuin minä kun aloitan työni.

Aion hakeutua töihin erikoissairaanhoitoon. Tiedän siis, että palkkani tulee olemaan 2480 euroa. Olen pyöritellyt työpaikka-asiaa päässäni noin vuoden päivät. Valmistun ensihoitajaksi, eli tutkintoni on 30 opintopistettä laajempi kuin sairaanhoitajan tutkinto. Silti ensihoidon työtehtävissä ensihoitajan peruspalkka on pienempi kuin sairaanhoitajan. Tämä on käsittämätöntä, muttei se perimmäinen syy miksi en hakeudu "oman alan töihin" juuri nyt. Hoitoalan ihmisten palkkaan vaikuttaa tietysti huomattavasti se, että tehdään yövuoroja ja viikonloppuja. Työvuorosyklit pakettiautossa töissä ollessa ovat 4 x 12h päivää putkeen. Kaksi aamua ja kaksi yötä. Tämän jälkeen nukkumapäivä sekä 3 vapaata. Vuorot ovat 12 tuntisia silloin, jos auto on asemalla työvuorosi päättyessä. Kesken ensihoidon keikan on hankala lähteä kotiin hakemaan lasta päiväkodista. Ei yksinhuoltajan unelma-arkea.

Päädyin tekemään arvovalinnan. Haluan erikoissairaanhoitoon vaativiin sairaanhoitajan tehtäviin osastolle, jossa tehdään pääsääntöisesti arkivuoroja. Ei viikonloppuja, ei öitä, ainakaan ensimmäiseen vuoteen. Haluan viedä ja hakea oman lapseni päiväkodista suurimman osan ajasta. Tuntuu kieltämättä pelottavalta ajatella, että lähitulevaisuudessa elämä on lähinnä arkisin töissäkäymistä. Kello soimaan 530 ja päivä käyntiin. Kaikki aikaisemmat työni ovat olleet sekalaisia aamu- ja iltavuoro töitä, arkea ja viikonloppua. Käytännössä tämä siis nyt tarkoittaa, että palkkatuloni on tasan sen 2480 e/kk. Ei lisiä. Ei viikonloppuja. Ei vapaita arkiaamuja, eikä juoksemista sunnuntaibussien perässä.

Ruotsissa ensihoitajalle maksettaisiin 3300 euron peruspalkka 38,25 viikkotuntimäärästä. Plus lisät. Vuoden työkokemuksen jälkeen palkkaan tulisi 10-20% korotus. Suora rekrytointi Suomesta.

Tarkoituksena on siis tuolla 2480 euron "huippupalkalla" maksaa velkani pois. Saan tietysti elatustuen ja lapsilisän tuon summan päälle. Mahdollisesti pienen asumistuen.

Mutta onko palkalla loppupeleissä merkitystä? Vai niillä menoilla? Seuraavassa postauksessa esittelen kuvitteellisen budjettini palkkatuloillani sekä karmaisevan nenäkkään suunnitelman maksaa velkani pois ennen vuoden vaihetta.

Alohomora pankkiholvien ovet! Kirjoittelemisiin!

PS. Tiistaina työhaastattelu!

9 kommenttia:

 1. Hui kun jännää!!
  Täälläkin on tärmätty saman palkansalailubuumiiin, jopa työkavereiden taholta?!?! :D Haloo kai mä nyt niiden liksat suunnilleen arvaan vaikka tuntipalkkalaisia suurin osa ollaankin. Se on jotenkin tabu ihmisille ja jos bruttopalkan saa jotenkin nyhdettyä irti niin sitten ei suostuta kertomaan veroprosenttia. On tapauksia jotka eivät edes tiedä paljonko palkkaa käteen tulee. Siis täh..

  Lapsen takia tekemäsi arvovalinta on erittäin ymmärrettävä, järkevä ja kunnioitettava!

  Ja hui kun mua jännittää toi sun suunnitelma jo valmiiksi! :D Mutta kyllä mä olen alkanut pitää sitä ihan realistisena. Ensin mietin että koska mä en ois pystyny ni miten joku muu, mutta sulla on apuna nuo tuet, ei jokakuukausittaista ASP-maksua (vielä) ja todennäköisesti vähemmän päähänpistoja, reissuja ja rellestyksiä :D
  Niin ja kirpparikulttuuri-innostus!

  Tsemppiä työhaastatteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsä elämä se olla pitää :) no ei vaineskaan tärkeintä on oppia mikä kaikki on ilmaista! Säästöä ei (kait) voi tulla ilman, että leikkaa menoja. Ja se on mulle sellainen puhdistautumisriitti tai henkinen elämänreikä, että opin olemaan himoitsematta asioita. Ja jollain tavalla olen saanut itsestäni henkistä pääomaa oppimalla nauttimaan jostain muusta kuin omistamisen ja ostamisen tunteesta.

   Nyt budjetin julkaisemisen kimppuun!

   Poista
 2. Jee hyvä! Sait uuden lukijan vaikuttaa mielenkiintoiselta blogilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Jos sinulla vain on heittää ilmoille talouteen liittyviä kehitysehdotuksia, niin niitä otetaan vastaan ilolla :)

   Poista
 3. Vau, nostan sinulle hattua etenkin valitsemastasi urapolusta että upeasta huomiosta pikku-puudelin suhteen. On myös verratonta, että kirjoitat asioista rehellisen avoimesti turhia kiertelemättä. Arvostan.

  Se mitä en arvosta, on hoitoalan palkkataso. Hoitoalalla tehdään niin äärettömän arvokasta työtä, että herra ja rouva isoherrojen olisi syytä kyllä kiinnittää näiden palkkojen nostoihin huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmentävää, että kehdattiin yrittää poistaa ne pienet lisät mitä on. Ja vietiin kesälomapäiviä ja pidennettiin työaikaa. Kaikki eivät talkoisiin osallistu :/
   Näillä kuitenkin mennään mitä nyt on annettu! Ja täysillä mennäänkin!

   Poista
 4. Sh:n palkka ja hoitoalan palkat yleensäkin ovat meillä töissä jatkuvan vitsailun aiheena :D. Olen silti tyytyväinen (vielä), että tajusin opiskella tälle alalle, koska ainakin vielä se työllistää kohtuullisen hyvin. Itsellä on toki yhteishuoltajuus eli pystyn tekemään kolmivuoroa sovitellusti niin, että lapsettomilla viikoilla enemmän iltaa ja yötä ja lapsellisilla lähinnä aamua. Teen myös osittaista työaikaa, mutta kolmivuoron lisät hieman tasoittavat sitä ja viime vuonna tienasin bruttona noin 2400 euroa/kk + lomarahat. Jotain jäi säästöön siitäkin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä tuo sinun systeemisi! Odotan josko sote-uudistus toisi asiantuntijuusasemaa hoitoalalle ja muuttaisi palkkauksen perusteita. Ei hirveästi tunnu tulevaisuus valoisalta, kun omalla työpanoksella ei pysty vaikuttamaan palkkaan. Tarkoitan sitä, että yksi hoitaja voi olla tosi motivoitunut, kouluttaa itseään lisää, osallistua työpaikalla esim. Osaston kehittämiseen tai kuulua tiettyyn vastuualueeseen ja edelleen saada samaa palkkaa kuin se hoitaja, jota koko touhu ketuttaa ja tekee työt, sillä ajatuksella, että mennään siitä mistä aita on matalin.

   Poista
 5. Hei, Tarvitsetko luotettavaa yritystä saadaksesi lainaa projektisi rahoittamiseksi, yrityslainaa, henkilökohtaista lainaa tai asuntolainaa? Älä katso kauempaa kuin Sunshine Financial Group Inc. Tarjoamme kaikenlaisia ​​lainapalveluita, sekä vakuudellisia että vakuudettomia lainoja, pitkäaikaisia ​​ja lyhytaikaisia ​​lainoja ja monia muita tuetulla 3 %:n vuosikorolla. Jos haluat lisätietoja, kirjoita meille sähköpostitse: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) tai lähetä minulle viesti suoraan WhatsAppissa numeron +447360502110 kautta ja saat vastauksen hetkessä

  Tiedän, että laillisen lainan saaminen on aina ollut valtava ongelma Henkilöille, joilla on taloudellisia ongelmia ja jotka tarvitsevat ratkaisua niihin, monien ihmisten on niin vaikea saada osakelainaa paikallisista pankeista tai muista rahoituslaitoksista korkean koron vuoksi. korko, riittämättömät vakuudet, velka-tulosuhde, alhainen luottoluokitus tai jokin muu syy.

  Älä enää huolehdi, sillä Olemme erikoistuneet tarjoamaan strukturoituja rahoitusratkaisuja yksityishenkilöille ja yrityksille tehokkaimmalla ja nopeimmalla tavalla.

  Syitä, miksi sinun pitäisi ottaa meihin yhteyttä lainaa varten;
  * Mukavuus - Voit hakea lainaa milloin tahansa ja missä tahansa.
  * Joustava määrä - Päätät, kuinka paljon haluat lainata.
  * Nopea suora rahoitus - Saat lainasi 24 tunnin kuluessa hyväksymisestä.
  * Edullinen korko 3 %.
  * Korkeat hyväksymisprosentit - Sinulla on 99,9 % mahdollisuus saada laina
  * Joustava takaisinmaksu - Sinun tulee valita takaisinmaksupäivä, joko viikoittain, kuukausittain tai vuosittain 1-30 vuoden ajalle.
  * Yksinkertainen online-sovellus.
  * Henkilökohtaista ohjausta ja asiantuntemusta.
  * Ei piilotettuja maksuja

  Ei enää odotusaikoja tai stressaavia pankkikäyntejä. Palvelumme on käytettävissä 24/7 - voit saada lainaa ja suorittaa tapahtumasi milloin ja missä sitä tarvitset.

  Tarjoamme 24 tunnin maailmanluokan lainapalveluita. Tiedustelut / Kysymykset? - Lähetä sähköpostia osoitteeseen sunshinefinancialgroupinc@gmail.com tai laita viestiä WhatsAppissa: +447360502110 | & Vastaanota heti vastaus.

  VastaaPoista