lauantai 4. maaliskuuta 2017

Case KELA

Haudihoi,
Käsi ylös jos et ole tietoinen viimepäivisistä KELA uutisoinneista? Toimeentulotukihan siirtyi vuoden alusta KELAan. Te, joita tämä asia koskettaa vain uutisten osalta, olette onnekkaita. Tervetuloa nimittäin KELA-VIIDAKKOON.

Kuten aiemmin totesin, lokakuussa 2016 peilistä katsoi puudeli, jonka tili oli tyhjä. Tili oli tyhjä, velkaa oli maanprk#@/sti ja viimeiset harjoittelut alkoivat. Valtakunnalliset testaukset tulossa. Ajatus toimeentulotuesta tuntui sietämättömältä. Olisin varmaan ollut oikeutettu tukeen jo silloin kun elin pelkällä opintotuella (ja luottokorteilla).

Lokakuussa toimeentulotuki tuli kunnalta. Haku sujui lähes mutkitta. Uusi hakija kutsutaan haastatteluun. Hämmennyksekseni haastattelussa minua ei syyllistetty eikä grillattu. Minun tilannetta ymmärrettiin.

Hain toimeentulotukea siis lyhyelle ajanjaksolle. Kunnan kanssa kaikki sujui hyvin, paitsi että haastattelusta kului useampi päivä, jonka jälkeen minulle soitettiin, että yksi liitetiedosto puuttui. Harmitti, että olimme käyneet kaikki paperit läpi siellä haastattelussa. Hakemushan pitää lain mukaan käsitellä tietyn päivämäärän puitteissa.

Sain kunnalta päätöksen tammikuun loppuun  saakka. Minulta jäi uupumaan muutama kuukausi harjoittelujani ennen valmistumista. Tammikuussa valmistelin hakemuksen KELAlle. Minusta tässä on muutama käsittämätön fakta.

1) KELA on ollut tietoinen jo vuosia siitä, että toimeentuloasiakkaat siirtyvät heille. Toimeentuloasiakkaiden määrä ei voinut olla mikään yllätys. Ja vähemmälläkin koulutuksella osaa laskea, että jos hakemuksia on kymmeniä tuhansia vähempi määrä käsittelijöitä kuin kunnalla ei voi ratkaista tätä.

2) KELA ei saanut mitään aikaisempia päätöksiä, ei mitään. Eli he lähtivät nollasta jokaisen ihmisen kanssa. Kenenkään yksilöllistä tilannetta ei katsottu vaan kaikki menevät saman byrokratiapyörän läpi.

3) olin hakenut tukea muutamaksi kuukaudeksi tietäen valmistuvani nyt keväällä. SILTI  KELA teki yhden kuukauden päätöksen. Minulle myös kirjattiin, että minulle ei jatkossa myönnetä rahaa, koska opiskelijan pitää käydä opintojen ohessa töissä JA minun pitää toimittaa palkkakuittini todisteeksi ettei minulla ole tuloja. Mitkä plkkakuitit? Puuh. Kuitenkin sinne samaan paikkaan annetaan kaikki tilitiedot viimeisiltä kuukausilta.

4) tein toivottavasti elämäni viimeisen toimeentulohakemuksen viime kuussa. Käytännössä KELA työllisti itsensä tuplasti tehden todella lyhyitä päätöksiä. Eikö olisi ollut sama antaa päätös kahdelle kuukaudelle, kun siellä tiedettiin, että kunnat olivat antaneet suurimman osan pitkäaikaistoimeentulotukipäätöksistä helmikuun loppuun saakka. Tässä päätöksessä minulle ilmoitettiin, että minun pitäisi hakea jatkossa työttömyyskorvausta eikä toimeentulotukea. Mielestäni työttömyystukea ei voi saada, jos on opiskelija. Hämmentävää, että KELA ohjeisti näin. Onneksi nyt valmistun niin voin toivottavasti saada rahani työn kautta.

5) lapseni isä ilmoitti, ettei hänellä ole elatuskykyä  tästä kuusta alkaen. Rahat saa kyllä Kelasta mutta ei todennäköisesti tämän kuun puolella. Ja juuri tässä kuussa sillä 155 eurolla olisi merkitystä! Jään odottamaan pystyvätkö antamaan pikaisen päätöksen.


Onneksi oma toimeentulotukihistoriani on näin lyhyt. I feel you, joille tämä on osa arkipäivää.  Kävin toisessa työhaastattelussa ja toivon että saisin päätöksiä töiden suhteen pian.

Positiivista;kaikissa työhaastatteluissa on kehuttu mun CV:tä! Ei sitä turhaan ole tehty töitä!

Kelatonta viikonloppua kaikille!

8 kommenttia:

  1. Voi herranpieksut! :O
    Rupesi ahdistamaan ja turhauttamaan pelkkä lukeminen. Mun kokemukset Kelasta ja työkkäristä on 10 vuoden takaa, jolloin kaikki oli vielä (muka) hyvin ja silti ihan veemäisen monimutkaista.
    Voimia ja tsemppiä! Sä olet niin lähellä jo päästä pois tuosta viidakosta, että älä missään nimessä synkisty tai lannistu.
    Uusi uljas elämä lähestyy!

    VastaaPoista
  2. Tunnen syvää myötätuntoa kaikkia niitä kohtaan, jotka Kelan kanssa joutuvat asioimaan. Samaten niitä työntekijöitä kohtaan, jotka Kelassa joutuvat netistä lukemieni tietojen perusteella tekemään päätöksiä vaillinaisella koulutuksella.

    Muistan lapsuudesta ne ajat, kun toimeentulotukea odotettiin tilille, että päästiin ruokakauppaan.

    VastaaPoista
  3. Se, että päätökseen on laitettu, ettet jatkossa saa toimeentulotukea, niin on aika erikoista. Ilman muuta voit hakea jatkossakin, jos on tarvetta. Toimeentulotukea ei voida evätä, jos sinulla ei ole tarpeeksi tuloja. :)
    Saatko vielä opintotukea? Päätoiminen opiskelija ei pääsääntöisesti saa työttömyysetuutta (en ainakaan minä olisi saanut silloin, kun opiskelin). Olisiko päätöksessä tarkoitettu omaehtoista opiskelua työttömyysetuudella?
    http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/

    Tuohon kakkoskohtaan voisin sanoa, että Kela ei tietosuojalain vuoksi saanut tietoja asiakkaista siirron yhteydessä, mutta Kela voi myös pyytää kunnalta tietoa asiakkaan toimeentulotukiasioista. Lisäksi asiakkaat ovat lähettäneet viimeisimpiä kunnan päätöksiä Kelaan. Jos haet jatkossa toimeentulotukea, niin suosittelisin lähettämään myös tuon lokakuisen päätöksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katson tuota omaehtoista opiskelua vähän myöhemmin mutta tietosuoja-asia oli minusta kelalta heikko perustelu. Jos työterveyshuoltosi muuttuu niin kaikki omat paperisi, jossa on sairashustoriasi, faxataan/lähetetään kirjeitse uuteen työterveyshuollon toimipisteeseesi. Samoin eri sairaaloiden välillä tätä tehdään. Ja terveyskeskuksista erikoissairaanhoitoon (kuvitelkaa miten naurettavaa, että 2017 ajankohtaisia sairaskertomuksia metsästetään eri paikoista).
      Jonkinlainen rekisteri siis olisi pitänyt olla -ja näiden olisi pitänyt varautua.
      Tietysti skannasin oman päätökseni. Minä elän hyvien palvelujen lähellä. Kiva sille, jolla ei ole skannerimahdollisuutta, on liikuntakykyrajoitteinen tai muuten koki ongelmaksi tämän homman tekemisen. Tavallaan musta tämä olisi pitänyt tapahtua jonkun muun kuin hakijan toimesta.

      Poista
  4. Kelan toiminta kuulostaa kyllä ihan käsittämättömältä. Ihan virkailijakohtaista toimintaa lopulta ja tuntuu, että heidän tehtävänsä on tuomita ja tehdä asiasta mahdollisimman hankalaa. Byrokratia syö varmaan sen verran varoja, mitä he kikkailullaan veronmaksajilta säästävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tiedä onko se työntekijäkohtaista vaan pikemminkin henkisestä seuraavat kaikilla samaa byrokraattista ohjeistusta. Vähän kuten hätäkeskuspäivystäjän on seurattava protokollaa miettimättä tarvitaanko ambulanssia. Ambulanssi lähtee aina kun tietyt taikasanat on sanottu.
      Kunnan puolella pystyi varmasti vaikuttamaan sillä, että olit tavannut käsittelijän avustajan (?) Jutellut ja kartoittanut tilannetta. Luulen että ne, jotka tarvitsevat toimeentulotukea enemmän ovat voineet saada ymmärrystä enemmän erimenoihin. Kelahan pyörittää minua nyt opiskelijastatuksella eikä ymmärrä miettiä muuta :/

      Mutta musta tämä on johtamistason ongelma ei yksittäisen rivityöntekijän.

      Poista
  5. Vastavierailulla täällä sun blogissasi. :)

    Kelan kanssa asiointi on aina yhtä lystikästä. Työelämän parhaita puolia on se, ettei tarvitse asioida siellä. Onneksi näyttää siltä, että Kelattomuus on sulla edessä hyvinkin pian ja seuraava tavoite onkin sitten velattomuus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, että kelaton velaton sanaleikki saa hymyn huulille!

      Poista