lauantai 21. huhtikuuta 2018

Mihin se raha katoaa?

Olen diagnosoinut ongelmani. Nimittäin sen ongelman rahan katoamisesta: se ei katoa vaan minä en osaa hahmottaa sitä! Mitäkö tarkoitan?

Kavoin esiin vuonna pottu ja nakki ostamani, ja tarkoin varjelemani vihkon, jota en koskaan aikonut käyttää vaan säästää. Siitä tuli budjetti vihkoni. Laitoin siihen itselleni esiin kaikki ne summat mitä olen velkaa luottokorttiyhtiöille ja DNA:lle. Eli samaa hommaa mitä olen tänne laskenut budjetteihin ja laskenut jokaisen paperin nurkkaan. Lasken tuloni yhteen ja miinustan menoni. Minunhan pitää nyt Femmadonna-haasteen ajan käyttää 50% tuloista, jotka jää vuokranmaksun jälkeen, velanmaksuun sekä puskurin kehittämiseen.

Numeroita numeroita numeroita. Sitten tajusin jotain. Lasken aina numeroita könttäsummasta. Minun pitää laskea jokainen tililleni tuleva summa ja katsoa paljon siitä summasta minun kuuluisi laittaa ruokaan, maksutilille ja velanmaksuun. Olin nyt nimittäin juurtunut ajatukseen, että laitan maksutilille 400 euroa. Jos aion laittaa 30% tuloistani eli noin 600 euroa/kk velkojen maksuun ja puskurin rakentamiseen: minun täytyy laskea mistä rahoista ja missä vaiheessa kuuta näin tehdään ja laskea kaikki ylimääräinen mitä en ole huomioinut. Tarkoitan siis, että jokainen tuloeuro täytyy jakaa mikä osa siitä täytyy laittaa velkoihin ja mikä maksutilille ja ruokaan.

Laskin, että DNA lyhennyksiin  menee 44,24 euroa/kk. Sen lisäksi netti kännykkään ja tabletille. Aion vielä soittaa DNA:lle ja varmistaa ettei taloyhtiössäni ole nettiä. Ja koska kisa Femmadonnan kanssa on kova, ja tiedän, että Femmadonna syö vaikka paahtoleipää ketsupilla viikon saavuttaakseen tavoitteensa minä jouduin kanssa nostamaan panoksia: myin yhtenä päivänä 43 eurolla lapsen vaatteita. Ne on nyt ruokabudjetissani ja tämän kuun loppusyömisiin on rahaa 62,5 euroa. Ja ei hätää pakasteeseen laitoin torstain saunopizzojen jämät. Pakasteessa on myös 500 g jauhelihaa, 3 pakettia kanaa, kalapuikkoja, poronlihakeiton ainekset sekä kalapuikkoa. Leipää ja karjalanpiirakoita ja jäätelöitä, joita kukaan ei tunnu syövän.

Ja kuulkaas: kävin eilen itse opettelemassa polkupyörän renkaiden vaihdon ja siinä sen asiantuntija-auttajan kanssa katseltiin vanhaa ratsuani ja hän ei suositellut sillä lähtevän isolle reissulle kesällä. Siinä on aika isoja vikoja, ja nyt tänään mm. täytyy käyttää aikaa sen pesemiseen jotta nähdään onko ketjut ihan finaalissa. Nehän olivat siis ihan niin likaiset kuin olla ja voi. Mustat kädet sain ja ilmaseiseksi vaihdoin renkaat. Paljon siihen pitäisi tehdä juttuja, jotka siis tiesinkin jo mutta elättelin toiveita, että siitä vielä kelpo ratsun saisi. En ole siis ostamassa uutta pyörää jossei jostaan eteeni maagisesti taikoidu extrarahoja, mutta joudun miettimään sitä reissua, jota olen odottanut vuoden koska pohjoisessa yksin jossain päin pöpelikköä ei ole kiva jos pyörä kosahtaa :D

4.9 voin irtisanoa salini, eli syyskuun-joulukuusta säästän 77e/kk ekstraa! Enää touko-elokuun maksut ja se on siinä.

Hmm. Kaapeista löytyy vielä parit verhot, jotka voisin myydä. 26.5 on siivouspäivä, voisin viedä kaiken mitä en halua enää säilöä varastossani. Jokainen euro on kohti parempaa taloutta. Kisasta tulee tiukka! Kevät ja hormonit rullaa oikein mukavasti! Ja taloudellinen iskukunto tuntuu saavutettavalta!
12 kommenttia:

 1. Monilla saleilla jäsenyyden voi vuokrata eteenpäin jos itsellä ei ole käyttöä. Oletko tarkistanut onko salillasi tämä mahdollisuus? :) Jos asut jossakin pienessä paikassa missä kortille ei olisi juurikaan ottajia niin myy vaikka vähän halvemmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käyn siellä salilla 3-5 kertaa viikossa, että kyllä se on aktiivisessa käytössä :) En ole tarkistanut onko mahdollisuutta koska aiotaan käydä sielä vielä ahkerasti syyskuuhuun saakka :)

   Poista
 2. Pystytkö jakamaan nettiä kännykästä tablettiin? Syö kyllä akkua, mutta voihan se olla sen aikaa latauksessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä tabletti on vain viihdekäytössä mutta aiemmin tosiaan käytin sitä 24/7 koulussa ja koulutöiden tekemiseen. Täytyy selvitellä tuo taloyhtiön netti.

   Poista
 3. Anonyymin kommentti sai ajattelemaan: Mulla ei ole ollut erillistä nettiä varmaan 8 vuoteen. Hyvin on nettisarjat muut saanut katottua jakamalla kännykästä koneelle. Tablettia en oo omistanu mutta varmaan toimisin samoin. Tää on taas näitä asioita, että jos pystyy maksamaan monesta eri netistä niin ei kyllä minusta ole silloin missään erityisemmässä rahapulassa. (En nyt tarkottanu tyrmätä mitenkään, luksuksesta voi maksaa joissain valitsemissaan asioissa elämässä. Se vaan, että eihän tuossa edes luovu mistään kun nettiä saa silti käytettyä ihan samalla tavalla.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei E! En missään nimessä väitä olevani missään erityisessä rahapulassa, varsinkin jos pääsen tavoitteeseeni ja pystyn laittamaan 600 euroa kuussa velkojenmaksuun. Ylipäätänsä minulla ei ole muita pakollisia menoja kuin vuokra, kaikki muu on ihan itseaiheutettua. Minulla on kännykästä ja tabletin netistä sellainen kimppatarjous DNA:lta, jonka kk maksua en tällä hetkellä muista. Sanovat että se kännykän akun kesto huonontuu ajan myötä kun sitä jakaa jatkuvasti --tiedä sitten onko se totta mutta nykyisen puhelimen akkua pyrin kaikin keinoin varjelemaan.

   Poista
  2. Ok, hyvä homma!

   Toinen juttu, mikä tuli mieleen: budjetti-exceliini oon nykyään kirjannut edellisen kuun tulot ja seuraavan kuun menot vastaamaan toisiaan. (Vrt. puskuri, mutta vähän eri juttu kuitenkin.) Mulle tulee vuokratuloja epäsäännöllisesti pitkin kuuta, jonain päivänä 20 € ja toisena 15 €, sitten taas useammalta asiakkaalta kerralla niin vaikkapa 300 €. Ajatukset meni ihan sekaisin tuosta ja tarvitsin ns. tarkistuspisteitä. Valitsin sitten kuun lopun. Jos toukokuun menot, säästöt, lyhennykset, spontaanit ostokset ovat 1500 €, on huhtikuun 30. pv oltava tilillä tuon verran, jotta saan mielenrauhan. Ehkä sinullakin voisi toimia tuollainen laskeminen välivaiheena puskurin kerryttämisessä? Ei tarvitsisi niin päivämääräntarkasti sitten ynnäillä, milloin mikäkin eräpäivä on.

   Poista
  3. En nyt ymmärrä miten ynnäilen minkä eräpäivä. Mun tavoitteenahan on laittaa maksutilille rahaa, jolta maksan maksut ja sitten nostan käteistä jolla käyn ruokakaupassa. Mulla ei voi olla tilillä 30.päivä koko kuukauden rahoja koska rahaa tulee 1.10.15.26. ja 30.päivä :)
   Puskurin on tarkoitus olla rahaa jota käytetään vain ja ainoastaan hätätapauksessa.

   Poista
 4. Tämä E:n juttu toimii, kun on pieni puskuri. Eli jos huhtikuun aikana tulee rahaa tonni, ja toukokuussa samoin, ja toukokuun kulut on tonnin, niin silloin huhtikuussa on tienattuna niin paljon rahaa, kuin seuraavan kuun aikana arvioi käyttävänsä, ja toukokuussa tienatut rahat ovat kokonaan kesäkuun menoihin. jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytännössähän maksan aina toukokuun tuloilla kesäkuun menot kun Palkkapäivä on kuun viimeinen.

   Poista
 5. Juuri näin kuin anonyymi selitti! Eli tavallisen puskurin lisä.

  Laskutili ehkä sit ajaa sulla saman, en vain ole tutustunut tarkkaan, kuinka paljon rahaa ja kuinka kauan ennen laskun maksua aiot siellä pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskutilin idea on maksaa maksut (paitsi vuokra) sinä hetkenä kun maksut saapuvat. Uudemmassa postauksessa selitän mistä rahoista maksutili koostuu ja mitä sieltä menee.

   Poista